Πώς θα επιβιώσουν τα φυτά σας στις διακοπές

balcony 2Δεν βλέπετε την ώρα για το πρώτο Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη, αλλά έχετε και μια ανησυχία. Τα αγαπημένα σας φυτά θα μείνουν στο μπαλκόνι και δεν θέλετε φέτος να γυρίσετε μόνο και μόνο για να τα αντικρίσετε μισοπεθαμένα για άλλη μία χρονιά. Μερικές μικρές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

    1. Όταν υπάρχουν babysitters και pet-sitters γιατί να μην βρείτε και κάποιον φροντιστή για τα φυτά; Ένα άτομο που αγαπάει τη φύση είναι το πλέον κατάλληλο!
    2. Μερικά φυτά, όπως π.χ. οι μαργαρίτες, μπορείτε να τα κόψετε αρκετά προτού φύγετε. Έτσι θα χρειάζονται λιγότερο νερό και μετά από λίγες μέρες ξεπετάγονται με ορμή με αποτέλεσμα να συναντήσετε φρέσκια πρασινάδα στην επιστροφή σας.
    3. Απομακρύνετε τις γλάστρες από τον ήλιο. Αν δεν έχετε αρκετά σκιερά σημεία στο μπαλκόνι απλώστε από πάνω τους πανιά. Έτσι τα φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό και λίγες μέρες σκιάς σίγουρα δεν θα τα βλάψει.
    4. Το χώμα έχει την τάση να στεγνώνει γρήγορα το καλοκαίρι. Ένα έξυπνο κόλπο είναι οι πέτρες ή τα κοχύλια που εμποδίζουν αυτό το στέγνωμα. Απλώστε απλώς ένα στρώμα από αυτά πάνω στο χώμα. Εκτός του ότι το αποτέλεσμα είναι όμορφο αισθητικά, οι πέτρες και τα κοχύλια διατηρούν την υγρασία του χώματος για περισσότερες μέρες.

balcony 1

  1. Ακολουθήστε μια μικρή «δίαιτα μπαλκονιού» προτού φύγετε. Αποφύγετε να βάλετε λίπασμα στις γλάστρες γιατί αυτό ενεργοποιεί δυναμικά την ανάπτυξη των φυτών που μετά το λίπασμα χρειάζονται περισσότερο νερό. Αντίθετα μειώστε λίγο την παροχή νερού. Μπορείτε να τα «κακομάθετε» πάλι επιστρέφοντας.
  2. Απλή και πρακτική λύση, τα μπουκάλια νερού. Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, ανοίξτε μερικές τρύπες στο καπάκι, αναποδογυρίστε γρήγορα και βάλτε το μπουκάλι ανάποδα μέσα στο χώμα. Η όσμωση διατηρεί το χώμα υγρό και το φυτό μπορεί να φροντίσει μόνο του την τροφοδότησή του. Να θυμάστε ότι αυτή η μέθοδος επαρκεί για λίγες μόνο ημέρες.
  3. Αν παρόλα αυτά κάποια από τα φυτά σας δεν αντέξουν, μην στενοχωριέστε, φυτέψτε φθινοπωρινά φυτά που θα τα χαρείτε την επόμενη σεζόν, όπως όμορφες ντάλιες, αρωματικά βότανα ή αστράκια!

You may also like