Πώς θα προφυλαχτούμε από τις παιδικές ιώσεις;

sick girl

Το φθινόπωρο ξεκίνησε, όπως επίσης τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Τα μπάνια τελείωσαν και οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν πλέον για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Είναι κοινός τόπος άλλωστε, ότι τα παιδιά είναι τα συχνότερα θύματα των ιώσεων, καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος. Σύμμαχος των γονιών κατά των παιδικών ιώσεων είναι η ψυχραιμία και η καλή ενημέρωση.

Η παιδίατρος Εύη Γκατσοπούλου μας εξηγεί ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τις ιώσεις είναι «με την έναρξη των παιδικών σταθμών, κυρίως όταν αρχίζει η αρκετή υγρασία». Και εξηγεί: «Όταν αρχίζει ο χειμώνας, τα παράθυρα κλείνουν και τα παιδιά συνωστίζονται σε χώρους που δεν αερίζονται καλά». Για τα ελληνικά δεδομένα αυτό συμβαίνει «γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε η νοσηρότητα αυξάνεται σιγά, σιγά και κορυφώνεται ως τον Φεβρουάριο».

Τι μπορούν όμως, να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις;

Η κα. Γκατσοπούλου εξηγεί ότι είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι όπου υπάρχει συνωστισμός. Και η διατροφή όμως, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. «Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά πολλά φρούτα με βιταμίνες» μας εξηγεί η κα. Γκατσοπούλου και συνεχίζει «σπιτικό φαγητό, απαραιτήτως δύο φορές την εβδομάδα μοσχαρίσιο κρέας και δύο φορές ψάρι. Επίσης, μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο και όσπρια». Και κάτι ακόμη. «Καθημερινά τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν για μισή ώρα στον ήλιο για να μεταβολίζεται καλά η βιταμίνη D και το ασβέστιο».

Όταν πάλι το παιδί αρρωστήσει, τότε οι γονείς «θα πρέπει να το κρατήσουν απαραιτήτως στο σπίτι μέχρις ότου κλείσει 36 ώρες απύρετο» αναφέρει η κα. Γκατσοπούλου και εξηγεί πως αυτό δεν επιβάλλεται μόνο για να μην κολλήσουν τα υπόλοιπα παιδιά στον παιδικό σταθμό, αλλά και για να μην κολλήσει το ίδιο το παιδί νέα ίωση όταν ήδη ο οργανισμός του είναι ευάλωτος.

fever childΠότε ανησυχούμε;

«Όταν ο πυρετός του παιδιού είναι πάνω από 38,5 °C για περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα» συμβουλεύει η κα. Γκατσοπούλου. «Κριτήριο όμως, δεν είναι μόνο ο πυρετός που επιμένει. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους και όταν το παιδί έχει χαμηλό πυρετό αλλά κακή διάθεση» καταλήγει.

Πηγή:let’sfamily

You may also like