Πώς μπορώ να προλάβω τη δυσπεψία

stomach 1Γιατί υποφέρουμε συχνά από δυσπεψία και έντονα φουσκώματα; Τι είναι αυτό που καθιστά το στομάχι μας τόσο ευαίσθητο σε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες;

Το στομάχι μας αντιδρά σε κάθε μας συναίσθημα, σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας σκέψη. Όταν ερωτευόμαστε, όταν χαιρόμαστε, όταν αγωνιούμε, όταν φοβόμαστε, όταν πεινάμε, όταν αρρωσταίνουμε, όταν ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια… Το στομάχι μας είτε σφίγγεται είτε πονάει είτε αναταράσσεται, πάντως αντιδρά εμφανώς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανά μας; Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από τη δυσπεψία και τις παθήσεις του στομάχου;

Γιατί φουσκώνουμε όταν τρώμε πολύ;

Όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες και μάλιστα πλούσιες σε λιπαρά δυσκολευόμαστε στη συνέχεια στις κενώσεις. Έτσι, το φαγητό συσσωρεύεται στο στομάχι και δημιουργεί φούσκωμα. Συνήθως σε αυτά τα γεύματα ξεχνούμε να συμπεριλάβουμε λαχανικά και φρούτα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται και να προκαλούμε δυσκοιλιότητα.

Πώς προλαμβάνεται η δυσπεψία;

Προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά, πολλών καφέδων, τηγανητών τροφών, σοκολατών, ωμών κρεμμυδιών, ζύμης, πίτας και καυτερών τροφών. Σημαντική είναι η ένταξη φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιό μας, καθώς και η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με προϊόντα ολικής άλεσης.

Πώς να αντιμετωπίσω τη δυσπεψία;

Όταν παρουσιάσουμε συμπτώματα δυσπεψίας καλό είναι να αποφύγουμε να καταναλώσουμε κι άλλα λιπαρά φαγητά. Δοκιμάστε να γευτείτε μία πράσινη σαλάτα και μην αφήσετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση προβιοτικών. Τα προβιοτικά βοηθούν την πέψη της τροφής και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τα φουσκώματα.

probioticsΗ μαστίχα Χίου είναι γνωστό ότι έχει αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η πιο αξιόλογη, όμως, είναι αυτή της αποτελεσματικής της δράσης ως χωνευτικό. Η μαστίχα Χίου μπορεί να θεραπεύσει και να προλάβει το έλκος που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και έχει σπουδαία αντιμικροβιακή δράση.

Η μέντα, ο μάραθος και το αγαπημένο μελισσόχορτο συνιστώνται σε κάθε περίπτωση στομαχικής ή εντερικής διαταραχής, καθώς έχουν μαλακτική και ανακουφιστική δράση και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών.

Ό, τι κι αν επιλέξετε σαν τρόπο αντιμετώπισης της δυσπεψίας αποφύγετε την κατανάλωση χωνευτικής σόδας, διότι θα πετύχετε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από το επιθυμητό: θα καθυστερήσετε πολύ την πέψη.

You may also like