Πώς να αντιμετωπίσουμε τον Πονόλαιμο με την Ομοιοπαθητική

 

από τη Ζωγράφω ΤσιούμαΔερματολόγο/Ομοιοπαθητικό*

Ένας πονόλαιμος μπορεί να περιορίζεται σε μια ελαφριά ενόχληση ή μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος. Παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με μεγαλύτερη συχνότητα στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.

Αίτια του ερεθισμένου λαιμού:
Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο ερεθισμός του λαιμού μπορεί να οφείλεται σε ιούς, που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη ή σπανιότερα οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις, σε αλλεργίες, στον καπνό ή στην εισπνοή μολυσμένου αέρα.

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας:
Πόνος στο λαιμό, πόνος κατά την κατάποση, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, ίσως πυρετός, λευκωπά στίγματα στο λαιμό και στις αμυγδαλές, διογκωμένοι και επώδυνοι λεμφαδένες τραχηλικοί κυρίως και υπογνάθιοι, κοιλιακά άλγη και εμετός(συνήθως σε μικρά παιδιά).

-Τι είναι ο πονόλαιμος, που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο;
Περίπου 15-40% των μικρών παιδιών εμφανίζουν στρεπτοκοκκική κυνάγχη (πονόλαιμο), η οποία αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προσβληθούν οι νεφροί ή να παρουσιαστεί ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε ακόμη πιο βαρειές καταστάσεις μπορεί να καταστραφούν οι γλωχίνες των βαλβίδων στην καρδιά. Για το λόγο αυτό η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση.

-Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;
Πρόκειται για ιογενές νόσημα, που οφείλεται στον ιό Epstein Bar. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο ερυθρός λαιμός για μια έως τέσσερις εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και άλλα συνοδά συμπτώματα όπως διογκωμένοι τραχηλικοί και μασχαλιαίοι λεμφαδένες, πυρετός, κατάπτωση, πονοκέφαλος καθώς επίσης και ηπατοσπληνομεγαλία (διόγκωση ήπατος και σπληνός).
Το νόσημα μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μήνα. Στην κλασσική ιατρική δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία και ο ιατρός παρεμβαίνει υποστηρικτικά με ενυδάτωση, αντιπυρετικά και αντιβιοτικά για να προλάβει τυχόν επιλοίμωξη από βακτηριδιακούς παράγοντες. Στην ομοιοπαθητική όμως υπάρχουν εντελώς ακίνδυνα και αποτελεσματικά φάρμακα, που δρουν εξατομικευμένα αποκαθιστώντας την υγεία στον πάσχοντα οργανισμό.

*Ποιά είναι τα συνηθέστερα ομοιοπαθητικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τον πονόλαιμο;

1. Belladonna:
Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα ομοιοπαθητικά φάρμακα για έντονα κόκκινο λαιμό, αίσθημα ξηρότητας και πόνου στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η αιφνίδια έναρξη του νοσήματος και ο πολύ υψηλός πυρετός.

2. Apis mellifica:

Οι αμυγδαλές και η μαλακή υπερώα είναι εξαιρετικά διογκωμένες -οιδηματώδεις ενώ το χρώμα τους είναι πιο πολύ ροζ. Ο ασθενής ανακουφίζεται όταν πίνει κρύα ροφήματα και όταν γλείφει παγάκια, αφού το κρύο βελτιώνει τον πόνο στο λαιμό.

3. Phytolacca:

Είναι ισχυρός ανοσοενισχυτικός παράγοντας. Ο ερεθισμένος λαιμός εμφανίζει ένα σκούρο προς το μπλε χρώμα. Ο πόνος είναι έντονος και αντανακλά στα αυτιά κατά την κατάποση. Ψηλαφώνται διογκωμένοι και επώδυνοι λεμφαδένες.

4. Mercurious solubilis:

Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην κατάποση με κόκκινες πρησμένες αμυγδαλές, που φέρουν στην επιφάνειά τους λευκωπό επίχρισμα. Επιπρόσθετα υπάρχει έντονη σιελόρροια και άσχημη μεταλλική γεύση στο στόμα. Παρατηρείται έντονη εφίδρωση ειδικά το βράδυ, διογκωμένοι λεμφαδένες όπως επίσης και λευκωπό επίχρισμα στη γλώσσα.

5. Hepar sulfur:

Παρουσιάζει εξέρυθρο λαιμό με έντονο πόνο, που περιγράφεται σαν κομμάτια από γυαλί να έχουν καρφωθεί στις αμυγδαλές. Ο λαιμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο άγγιγμα και στο κρύο, ενώ βελτιώνεται με ζεστά ροφήματα και τροφές. Άλλα συνοδά συμπτώματα, που παρατηρούνται συχνά είναι ο ξηρός επώδυνος βήχας όπως και το βράγχος της φωνής (βράχνιασμα).

 

Τι να κάνω όταν υποφέρω από πονόλαιμο;
Υποτροπιάζοντα, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κυνάγχης ή αμυγδαλίτιδας υποδηλώνουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενίσει. Στις περιπτώσεις αυτές η ομοιοπαθητική θεραπεία θα βοηθήσει να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στους λοιμογόνους παράγοντες παντός τύπου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποφεύγουμε την αμυγδαλεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων).

Σημείωση: Oι πληροφορίες για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι μόνο προς πληροφόρηση των ασθενών για τη φύση των φαρμάκων. Δεν συνιστάται να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς την συμβουλή του ομοιοπαθητικού σας ιατρού.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλληλεπίδρασης με οποιοδήποτε συμβατικό φάρμακο, απλά μερικές φορές κάποια απο τα συμβατικά φάρμακα (αντιβιοτικά, κορτιζόνη) μπορούν να αναστείλουν την ομοιοπαθητική θεραπεία.
Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες απο την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/09/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας απο 1/1/1994 που ακολούθησε).

* Η κα Τσιούμα είναι Δερματολόγος/Ομοιοπαθητικός και μπορείτε να επικοικωνήσετε μαζί της στα:
τηλ. 210 99 56 550 και [email protected]

You may also like