Πώς να απαλλαγείτε από την ενοχλητική κακοσμία του στόματος

Αν συχνά μένετε με κλειστό στόμα ή δεν κοινωνικοποιείστε επειδή “βρωμάει” η ανάσα σας, σας προτείνουμε μερικές λύσεις για να απαλλαγείτε από το συγκεκριμένο “πρόβλημα”…

Στις περισσότερες περιπτώσεις – όταν δεν πρόκειται για φλεγμονή ή άλλη πάθηση που συνδέεται με την κακοσμία του στόματος, όπως για παράδειγμα οι νόσοι των πνευμόνων – το πρόβλημα της κακοσμίας της αναπνοής οφείλεται σε ελλιπή υγιεινή. Και μπορεί να πλένεις τα δόντια σου αλλά προφανώς αμελείς το βούρτσισμα της γλώσσας και τον καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Από την άλλη, η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έφαγες, όπως για παράδειγμα σκόρδο ή κρεμμύδι κι άλλες πικάντικες τροφές που επιβαρύνουν την αναπνοή. Μπορεί ακόμη να οφείλεται στην κατανάλωση γλυκισμάτων -όπως το παστέλι- που κολλούν κυριολεκτικά πάνω στα δόντια και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Συμβουλές:

– Να βουρτσίζετε τα δόντια σας αλλά και τη γλώσσα σας δύο φορές την ημέρα. Επίσης δοκίμαστε νήμα για να είστε σίγουρη ότι αφαιρούνται και οι τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια.

– Αν επισκέπτεστε τον οδοντίατρο μόνο κάθε φορά που αισθάνεστε ενόχληση, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Ο καθαρισμός πέρα από το ότι γλιτώνει από σφραγίσματα, χαρίζει και δροσερή αναπνοή.

– Πιείτε νερό. Μια από τις πιο συχνές αιτίες της κακής αναπνοής είναι η ξηροστομία. Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε νερό συχνά και σε αρκετή ποσότητα αφενός για να διατηρήσετε τη σωστή υγρασία του στόματος και αφετέρου για να απομακρύνετε επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα.

Στην περίπτωση που πάσχετε από χρόνια ξηροστομία, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, για να συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα που διεγείρει την ροή σάλιου.

– Να αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα. Κάθε τρεις μήνες πρέπει να αντικαθιστάτε την παλιά οδοντόβουρτσα με νέα. Αν χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα για ολόκληρο το χρόνο το πιθανότερο είναι να έχουν συσσωρευτεί βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

– Η χρήση επίσης ενός στοματικού διαλύματος με αντιβακτηριακή δράση μπορεί να βοηθήσει ενώ για να αισθάνεστε πιο άνετα μπορείτε μετά από τα γεύματα να μασάτε μια τσίχλα δίχως ζάχαρη για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

– Εάν η κακοσμία επιμένει και δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας, το καθάρισμα με νήμα και το στοματικό διάλυμα κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα, η ξηροστομία ή πέτρα είναι καταστάσεις που προκαλούν κακοσμία αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Πηγή

You may also like