Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βιώνει μια κρίση πανικού, από την Έλενα Καμπισοπούλου

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι συχνό οι άνθρωποι να υποφέρουν από συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Είναι πολύ συνηθισμένο να αναβιώνουν σκηνές από το τραυματικό γεγονός ή/και να έχουν κρίσεις πανικού.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου, συχνά έχουν την αίσθηση της αποσύνδεσης από την πραγματικότητα, σα να αποστασιοποιούνται από το σώμα τους. Ό,τιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να τους “γειώσετε”  θα λειτουργήσει βοηθητικά.

  • Πείτε τους ότι έχουν ένα ‘flashback’ και παρόλο που μοιάζει αληθινό, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ξανά και ότι είναι ασφαλείς.
  • Βοηθήστε τους, υπενθυμίζοντας τους να εστιάσουν στην προσοχή τους στον περιβάλλοντα χώρο. (για παράδειγμα ζητήστε τους να περιγράψουν φωναχτά τι βλέπουν γύρω τους.)
  • Eνθαρρύνετέ τους να πάρουν βαθιές, αργές αναπνοές (ο υπεραερισμός αυξάνει το αίσθημα πανικού), αν είναι δυνατόν ακουμπώντας την πλάτη τους σε έναν τοίχο.
  • Aποφύγετε αποτόμες κινήσεις ή ο,τιδήποτε μπορεί να τους τρομάξει και αφήστε τους ζωτικό χώρο.
  • Ρωτήστε προτού τους αγγίξετε. Το άγγιγμα ή η αγκαλιά μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει παγιδευμένο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αναστάτωση.

Πηγή: innersources

Περισσότερα για την ψυχολόγο Έλενα Καμπισοπούλου μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like