Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό χωρίς να ξοδέψετε

To φθινόπωρο ολοένα και πλησιάζει και όπως όλα δείχνουν, και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος από όλες τις απόψεις. Σε μια εποχή που το πετρέλαιο θα κοστίζει περισσότερο και από μια βαλίτσα Louis Vuitton, εμείς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε και να τη βγάλουμε «καθαρή» αναίμακτα!

Μην ανησυχείτε όμως! Εδώ σας έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας όσο πιο ζεστό μπορείτε με απλές προσεκτικές κινήσεις.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να ελέγξετε καλά κάθε μέρος του σπιτιού που θα μπορούσε να «μπάζει». Η μόνωση είναι πολύ σημαντική, καθώς ένα αεροστεγές κούφωμα εξασφαλίζει μεγάλη ποσότητα θερμότητας.

Φροντίστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας σταθερή. Ακόμη κι όταν λείπετε από το σπίτι είναι καλύτερο να αφήνετε ανοιχτό το καλοριφέρ, αφού ρυθμίσετε το θερμοστάτη στη θερμοκρασία 16- 18 βαθμών Κελσίου. Όταν είστε μέσα στο σπίτι ι θερμοστάτης καλό θα ήταν να μην ρυθμιστεί σε παραπάνω από 20-22 βαθμούς. Έχετε στο νου σας ότι δεν πρέπει να ανεβοκατεβάζετε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη όλη την ώρα, καθώς καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Τοποθετείστε κουρτίνες από βαρύ υλικό και με πολλές πτυχές, οι οποίες θα εμποδίσουν τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι, αλλά και το ζεστό να βγει. Ανοίξτε τις κουρτίνες στα νότια παράθυρα του σπιτιού, και κλείστε τα παντζούρια όταν νυχτώσει ή όταν φυσάει πολύ.

Σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του καλοριφέρ έχει και η τακτική εξαέρωση όλων των σωμάτων του σπιτιού. Σε περίπτωση που ένας χώρος δεν χρησιμοποιείται θα μπορούσατε να τον απομονώσετε και να κλείσετε τα σώματα που βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν. Συνεννοηθείτε και με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας σας, να εξαερώνουν κι εκείνοι συχνά τα σώματά τους για να μην μπλοκάρει ο παγιδευμένος αέρας το ζεστό νερό από το να διαχυθεί σε όλα τα σώματα.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι φροντίστε να κλείσετε την πεταλούδα της καμινάδας για να μην εισέρχεται και εξέρχεται ο κρύος αέρας.

Τα πρωινά σας αρέσει να κάθεστε με τις ώρες κάτω από το ντους και να χαλαρώνετε με το ζεστό νερό; Ε, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε γιατί αν σταματήσετε να το κάνετε, θα επιτύχετε 33% οικονομία στη θέρμανση του νερού.

You may also like