Πώς να διατηρήσουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού σωστά;

Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μας αρέσουν για δυο λόγους: Πρώτον συγκεντρώνουν όλη τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητα των φρούτων και δεύτερον διατηρούνται για πολύ καιρό. Είναι απαραίτητο όμως να γνωρίζουμε την διαδικασία για την σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους.

Πρόκειται για μια απλή σχετικά διαδικασία η οποία προστατεύει τα γλυκά μας από μικροοργανισμούς, μύκητες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βλάψει ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας έως και 12 μήνες.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

-Αγοράζουμε γυάλινα βάζα σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Προσοχή: είναι σημαντικό να κλείνουν αεροστεγώς καθώς κυκλοφορούν στην αγορά και κάποια που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, συνεπώς δεν μας κάνουν.

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 οC.

-Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε επιμελώς και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.

-Πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην πετσέτα βάζουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους.

-Τα αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.

-Κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το γλυκό ή τη μαρμελάδα. Το περιεχόμενο των βάζων πρέπει επίσης να είναι ζεστό.

-Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.

-Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Tips

-Ένα δείγμα της επιτυχίας του αεροστεγούς κλεισίματος είναι το ελαφρύ βαθούλωμα που παρατηρείται στο κέντρο του καπακιού αλλά και ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος.

-Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τα γλυκά μας είναι η ύπαρξη υπολειμμάτων σάλιου γι’ αυτό φροντίστε οι δοκιμές κατά τη διάρκεια παρασκευής τους αλλά και η κατανάλωση τους να γίνονται πάντα με καθαρό σκεύος (κουτάλα, κουτάλι κτλ.).

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like