Πώς να κάνω τα δόντια μου λιγότερο ευαίσθητα;

9169e7b9a37380c1daa605ab04eb52e3Πολύ συχνά ταλαιπωρούμαστε από πόνο στα ούλα όταν καταναλώνουμε κάτι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό αντίστοιχα. Δείτε εδώ τι ευθύνεται για την ευαισθησία των δοντιών σας και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Καταρχάς, να ενημερώσουμε ότι άτομα μεταξύ των ηλικιών 25 έως 30 υποφέρουν συχνότερα από ευαισθησία των δοντιών. Αυτό που ουσιαστικά νιώθει κανείς όταν έχει ευαίσθητα δόντια και ούλα είναι ένας έντονος και ξαφνικός πόνος που φτάνει μέχρι τα νεύρα του δοντιού και συνήθως αφήνει το αίσθημα του «παγώματος».

Πού οφείλεται η ευαισθησία των δοντιών;

Τα αίτια ποικίλουν αναλόγως της ηλικίας, του ιστορικού και της κλινικής εικόνας του καθενός. Η υπερευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε φθαρμένο σμάλτο, που έχει προκληθεί δηλαδή λόγω του έντονου βουρτσίσματος ή του τριξίματος των δοντιών κατά τον ύπνο. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τροφές που περιέχουν όξινα (ξίδι, λεμόνι) αφήνουν μία μικρή ευαισθησία στα δόντια μετά την κατανάλωσή τους.

Κάποια υποκείμενη περιοδοντική νόσος  ή έντονο βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα μπορούν να προκαλέσουν καθίζηση των ούλων και άρα, ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό αντίστοιχα. Το ίδιο προκαλεί και η ύπαρξη τερηδόνας στον ασθενή, η οποία ουσιαστικά φθείρει το σμάλτο των δοντιών και τα καθιστά έτσι πιο ευαίσθητα.

teethΠώς να την αντιμετωπίσετε

-Αρχικώς, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας με μία μαλακή, ώστε να αποφύγετε τη φθορά του σμάλτου των δοντιών αλλά και τον τραυματισμό τους. Τοποθετήστε την σε γωνία 45 μοιρών, με κλίση προς τα ούλα και με απαλές κυκλικές κινήσεις καθαρίστε τα δόντια σας από τη βάση τους, δηλαδή από τα ούλα και προς τα έξω.

-Επιπλέον, υιοθετήστε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση του σμάλτου, θα απομακρύνουν την ευαισθησία και θα διατηρήσουν γερά τα δόντια.

-Αποφύγετε την συνεχή κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών, ζαχαρωτών, αλκοολούχων ποτών. Μετά το πέρας της κατανάλωσής τους (προσπαθήστε να τα συγκεντρώσετε όλα μαζί για να τα καταναλώσετε για να μην φθείρουν συνεχώς μέσα στη μέρα τα δόντια), βουρτσίστε καλά τα δόντια σας με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω. Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας οδοντικό νήμα και να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα τροφών από τα ούλα σας άμεσα.

-Βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μεσημέρι και βράδυ, μετά δηλαδή από κάθε γεύμα. Προτιμήστε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια.

tooth pain ouzo-Αν έχετε καταναλώσει όξινα αποφύγετε το πλύσιμο των δοντιών μέσα στην επόμενη μία ώρα, γιατί τα όξινα αποδυναμώνουν το σμάλτο με αποτέλεσμα η πρακτική του βουρτσίσματος αμέσως μετά να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το δόντι.

-Προσοχή στο στοματικό διάλυμα. Κάποια διαλύματα είναι αρκετά ισχυρά και καθιστούν ακόμη πιο ευαίσθητα τα δόντια μας. Προτιμήστε φθοριούχο διάλυμα.

You may also like