Πώς να «κόψετε» τη ζάχαρη από τη διατροφή σας

k-mag spoon sugarΜπορεί να αγαπάμε τη ζάχαρη και να μας κάνει τον καφέ ακόμα καλύτερο, ή να λατρεύουμε τα γλύκα αλλά μακροπρόθεσμα,  η μεγάλη κατανάλωση της βλάπτει και μάλιστα πολύ τον οργανισμό μας. Για αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την μειώσουμε ή ακόμα και να την εξαλείψουμε εντελώς από την διατροφή μας αν μπορούμε. Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να δείτε που κρύβεται και πώς να την αποφύγετε.

Μια κουταλιά ζάχαρη …

Η κοινή λογική λέει ότι το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να προσθέτουμε ζάχαρη στα τρόφιμα. Αν σας αρέσει η ζάχαρη στο τσάι, στο καφέ σας ή στα δημητριακά σας, αυτός είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε αμέσως την ποσότητα της ζάχαρης που λαμβάνετε σε καθημερινή βάση.

 

sugar-4-labelΕλέγξτε την ετικέτα

Για να μειώσετε τη ζάχαρη, θα πρέπει να ξέρετε πού θα τη βρείτε, έτσι ο σωστός έλεγχος στα συστατικά και στις λίστες όταν είστε στο σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητος. Τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν πολλά ονόματα, συμπεριλαμβάνπντας το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μελάσα, γλυκαντικό καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμου, μέλι, σιρόπι ή συμπυκνωμένο  χυμό φρούτων. Τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων αναφέρονται κατά βάρος, γι ‘αυτό αποφύγετε τα προϊόντα με ζάχαρη κοντά στην κορυφή της λίστας.

 Απαλλαγείτε από τα γλυκαντικά

Προσέξτε τα τεχνητά γλυκαντικά. Μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, μάλιστα, ότι καταστρέφουν και τα αποθέματα  του σώματος σε χρώμιο, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.

Το έξυπνο σνακ

Προσέξτε το απόγευμα, την τούρτα γενεθλίων στο γραφείο ή τη ζάχαρη στον καφέ.  Κρατώντας ένα «ημερολόγιο τροφίμων» μπορείτε να βοηθηθείτε να καταλάβετε τι σας ωθεί  στη ζάχαρη και να σας βοηθήσει να προβλέψετε πότε θα χρειαστείτε την επομένη φορά και πως θα την αποφύγετε. Τα υγιεινά σνακ που μπορούν να σας διευκολύνουν είναι, μια τσάντα ξηρών καρπών ή μία μπάρα δημητριακών.

Μαγειρέψτε στο σπίτι

Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσετε να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη προστιθέμενη ζάχαρη. Κάντε επιπλέον ατομικές μερίδες των γευμάτων εκ των προτέρων και πα γώστε τα, ώστε όταν είστε απασχολημένοι και δεν έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε να είναι πιο γρήγορο στην προετοιμασία ,  το γεύμα σας.

k-mag sugar freeFat-free

Προσέξτε τα «χωρίς λιπαρά» τρόφιμα, από γιαούρτια και αναψυκτικά μέχρι και τα έτοιμα γεύματα. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι εάν ένα τρόφιμο είναι χωρίς λιπαρά δεν έχει λίπος. Fat-free δεν σημαίνει χωρίς θερμίδες, συνήθως είναι από τα πιο λιπαρά προϊόντα αντί να είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Φάτε σωστά τους υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά είναι φορτωμένοι με αλεύρι και άλλα συστατικά που μετατρέπουν τη ζάχαρη στο σώμα γρήγορα σε καθαρή γλυκόζη και αποθηκεύονται ως λίπος. Μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες  μπορεί, σε μακροπρόθεσμη βάση, να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων

Προφανώς είναι πολύ καλύτερη λύση από ό, τι τα αναψυκτικά, αλλά και πάλι οι χυμοί φρούτων είναι όλη η ζάχαρη,  χωρίς ίνες και με λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι τα ωμά φρούτα.

You may also like