Πώς να ξαναβρούμε τη γραμμή μας μετά τις διακοπές, από τη Δρ. Γλυκερία Ψαρρά

14261509175ae22cf1d573b0e0fd83f6από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο (Χαροκόπειος, Ορθοβιοτική)

Εάν οι καλοκαιρινές διακοπές εκτός από μια ανάσα χαλάρωσης και ανανέωσης σας άφησαν και με κάποια κιλά παραπάνω, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να επανέλθετε σε φόρμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πραγματοποιήσετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και όχι να ξεκινήσετε μια στερητική δίαιτα. Οπλιστείτε λοιπόν με καλή διάθεση και τονώστε τον οργανισμό σας, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές;

  1. Ενυδάτωση.Μετά από την έκθεσή σας στο ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, το σώμα σας έχει ανάγκη για σωστή ενυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ξεχνάτε τη λήψη 8-10 ποτηριών την ημέρα.
  2. Σχεδιάστε τα γεύματα της ημέρας σας.Έχοντας επιστρέψει στους ρυθμούς εργασίας σας, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να παραλείπετε γεύματα και να καταλήγετε στο να τρώτε 1 ή 2 φορές την ημέρα. Θα πρέπει να εφαρμόσετε τον κανόνα των 5 γευμάτων την ημέρα, έτσι ώστε να δίνετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Προσπαθήστε να έχετε σχεδιάσει από την προηγούμενη ημέρα τη διατροφή σας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πετύχετε το στόχο σας όταν έχετε σκεφτεί τι θα φάτε από πριν, παρά όταν τρώτε ότι βρίσκετε μπροστά σας τη στιγμή που πεινάτε!
  3. Συνοδεύστε πάντα το γεύμα σας με σαλάτα. Τα ωμά και βραστά λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γεύματος σας, είτε πρόκειται για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας  γεύμα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προκαλούν αυξημένο αίσθημα κορεσμού το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας του φαγητού και άρα των θερμίδων που προσλαμβάνετε.
  4. Επιλέξτε έξυπνα σνακ. Ο ρόλος των ενδιάμεσων γευμάτων (σνακ) είναι να σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας μεταξύ των κύριων γευμάτων σας. Έξυπνα σνακ τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι τα φρούτα (ωμά ή αποξηραμένα) οι  ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά ή ο συνδυασμός του (πχ. smoothies φρούτων με ξηρούς καρπούς) .
  5. 712532bde84c41c6c38561f87494ee03Κοιμηθείτε αρκετά. Προσπαθήστε να συμπληρώνετε 6-8 ώρες ύπνου την ημέρα, καθώς οι ελλιπείς ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της παχυσαρκίας.
  6. Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Είναι τεράστιο λάθος να φροντίζετε μόνο τη διατροφή σας και να παραμένετε σωματικά αδρανείς. Η φυσική δραστηριότητα είτε με τη μορφή περπατήματος, είτε με τη μορφή κάποιας οργανωμένης δραστηριότητας (π.χ γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα) θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για τη διατήρηση της υγείας.

 

Συνεπώς, βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια, γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά, πάρτε τάπερ με σπιτικό φαγητό στη δουλειά και επαναφέρετε τη γραμμή σας! 

Άλλα σχετικά θέματα μπορείτε να διαβάσετε στο site της κας Ψαρρά

You may also like