Πώς να πείσετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Portrait of a pretty little girl biting an appleΗ αξία της υγιεινής διατροφής και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι υψίστης σημασίας για κάθε γονιό που θέλει το παιδί του να παραμείνει υγιές και δραστήριο για όλη του τη ζωή. Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα εξέλιξή του, καθώς και για την αντίληψη που θα έχει για την υγεία, την άσκηση, την κοινωνία και εν τέλει τη ζωή.

Διδάξτε του εσείς ποιο είναι το σωστό και το λάθος με απλά tips που και το χαμόγελο θα του χαρίσουν και δεν θα νιώθει καθόλου καταπιεσμένος/η!

Γίνετε εσείς οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση: Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ως πρότυπα τους μεγάλους και τείνουν να αντιγράφουν τις συνήθειές τους. Αν εσείς οι ίδιοι τρέφεστε υγιεινά και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, τα παιδιά σας θα θελήσουν να σας μιμηθούν. Επιπλέον, τα παιδιά συνηθίζουν να τρέφονται με ό, τι εσείς επιλέγετε να έχετε στο ψυγείο και γενικότερα στο σπίτι σας.

Εξηγήστε στα παιδιά γιατί πρέπει να τρέφονται υγιεινά: Ένα παιδί θέλει πάντα να ξέρει το γιατί. Γιατί συμβαίνει το κάθε τι, γιατί πρέπει να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, γιατί πρέπει να κοιμηθεί μια συγκεκριμένη ώρα, γιατί να φάει το συγκεκριμένο φαγητό, κτλ. Φροντίστε να του εξηγείτε κάθε φορά τι είναι αυτό που θα του προσφέρει ή σε τι θα τον βλάψει η βρώση της εκάστοτε τροφής.

Επιτρέψτε τους να φτιάξουν μόνοι τους το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής: Τα παιδιά νιώθουν ανεξάρτητα αν αναλαμβάνουν τα ίδια το «χτίσιμο» του οικογενειακού εβδομαδιαίου μενού. Δώστε κάποιους γενικούς κανόνες και από ‘ κει και πέρα αφήστε να τα εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το μενού τους.

kids 2Βάλτε χρώμα στο πιάτο τους: Φυσικά, όλοι οι μπόμπιρες τρελαίνονται να βλέπουν χρωματιστά φαγητά στο πιάτο, και παράλληλα, βαριούνται αφόρητα τη μονοτονία. Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες με λαχανικά και φρούτα και εξηγήστε τους τι προσφέρει στον οργανισμό το καθένα από αυτά.

Όταν τρώτε κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή: Ένα παιδί πρέπει να επικεντρώνεται στο φαγητό, να αφιερώνει το χρόνο του εξολοκλήρου εκεί και να μην αποσπάται η προσοχή του. Τα γεύματα είναι σημαντική διαδικασία στη ζωή ενός παιδιού και αυτό πρέπει να το κάνει συνειδητά και όχι μηχανικά. Με τον ίδιο τρόπο, αποφεύγεται και η παχυσαρκία που προκαλείται λόγω μηχανικού «τσιμπολογήματος».

Κάντε τα ψώνια παιχνίδι: Όταν αποφασίσετε ποιο θα είναι το μενού της εβδομάδας, πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά στο super market να τα ψωνίσετε. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να διδάξετε τα παιδιά ποιες τροφές είναι υγιεινές και πώς να τις επιλέγουν. Μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε παιχνίδια μαζί τους, ώστε να μάθουν με τον καλύτερο τρόπο να επιλέγουν υγιεινές τροφές. Ζητήστε τους για παράδειγμα να επιλέξουν μερικά υγιεινά τρόφιμα για το οικογενειακό τραπέζι ή να βρουν 5 πολύχρωμα λαχανικά για τη σαλάτα.

Βάλτε στο πιάτο του κάτι που θέλει να φάει με κάτι που δεν θέλει: Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μάθετε το παιδί να τρώει φαγητά που έχει απορρίψει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει βεβαίως το «φαγητό δέλεαρ» να είναι junk food. Αν συνεχίσει να αρνείται, ζητήστε του να δοκιμάσει μόνο μία μπουκιά από το φαγητό που χωρίς καν να δοκιμάσει απορρίπτει κατηγορηματικά.

child eat kitchenΔώστε τέλος στο κατοχικό σύνδρομο: Μην πιέζετε το παιδί να αδειάσει όλο το πιάτο του, ειδικά αν το σχόλιο συνοδεύεται από φράσεις όπως «άλλα παιδιά δεν έχουν να φάνε!» Μάθετε το παιδί να ακούει το σώμα του και να επιλέγει να σταματήσει όταν εκείνο του υπαγορεύει ότι χόρτασε. Αν τον πιέζετε να φάει κι άλλο, θα συνδέσει το φαγητό με αρνητικά συναισθήματα και επιπλέον, αυξάνετε τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, μαθαίνοντάς του να μην σταματά να τρώει όταν χορταίνει.

Χωρίστε τα γεύματα σε 5 ημερησίως: Αυτά θα πρέπει να είναι το πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδινό. Έτσι, θα μάθει να τρώει πολλά και συχνά γεύματα που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία του στομάχου και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας που είναι υπαρκτός και ανησυχητικός στην χώρα μας τελευταίως. Φροντίστε στα ενδιάμεσα μικρά γεύματα να συμπεριλάβετε φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς και γιαούρτια.

 

 

You may also like