“Ρευστές ταυτότητες” στην «Τεχνόπολις»

Αthens Photo Festival 2013Ενα μεγάλο διεθνές φωτογραφικό γεγονός επιστρέφει για να ταράξει τα νερά της εσωστρέφειας: μικρά παράθυρα προς τον κόσμο ανοίγονται από χθες στους τοίχους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, όπου φιλοξενείται το κεντρικό πρόγραμμα Αthens Photo Festival 2013 με θεματικό άξονα τις «Ρευστές ταυτότητες».

Φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι από όλο τον κόσμο εστιάζουν σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί ή υφίστανται περιόδους ραγδαίων και συχνά τραυματικών αλλαγών, όπως οι νεαροί επιζήσαντες από την επίθεση του 2011 στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας (Αndrea Gjestvang, «One day in history»), οι άστεγοι του Χάρλεμ (Αndrea Star Reese, σειρά «Urban Cave») ή οι μητέρες που βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από εθνοφρουρούς της Ρουάντα (Jonathan Torgovnik, «Intended Consequences»).

Τα πορτρέτα τους λειτουργούν σαν μια σιωπηλή υπενθύμιση πως η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι μια όαση γαλήνης και ευημερίας σε σύγκριση με τα δεινά που πλήττουν άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά και πως πάντα υπάρχει χώρος για ελπίδα. Η ελπίδα διακρίνεται στα μάτια των μεγαλωμένων σε μια κουλτούρα ακραίας βίας παιδιών-πολεμιστών του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου στην Αφρική («Future Plans» των Αlvaro Laiz και David Rengel), τα οποία τολμούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον με τη στήριξη ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος, αλλά και των διαφυλικών διαγωνιζόμενων στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss Trans Beauty στη Βαρσοβία, οι οποίες βιώνουν τη χαρά και τρόμο της απελευθέρωσης, έχοντας μόλις αποκαλύψει την ταυτότητά τους (Μaciek Νabrdalik, «Τransphere»).

Από το σύνολο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας που μεταμορφώνεται, όπως την απαθανάτισαν o Aλβανός φωτογράφος Enri Canaj στη σειρά «Shadows in Greece» και ο Νικόλας Βεντουράκης στην ενότητα «Leaving Utopia».

Στην ομαδική έκθεση «Τα όρια της πόλης», παρουσιάζουν έργα τους οι Μπάμπης Κουγεμήτρος, Πέτρος Κουμπλής, Βαγγέλης Πατσιαλός και Γιάννης Τσιαδής, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 760 προτάσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι».

Και στη Δημοτική Πινακοθήκη

Το κεντρικό πρόγραμμα Athens Photo Festival θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα, η ομαδική έκθεση «Athens Photo Inspiration 12 Exhibition» πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

You may also like