Ριζότο με μανιτάρια, από τη Νιόβη Αναζίκου

Το ριζότο έχει πολλούς οπαδούς σε όλες τις εκδοχές του, σας προτείνουμε μία από τις αγαπημένες συνταγές και συνδυασμούς. Τα υλικά είναι για τέσσερα άτομα αλλά αν θέλετε φτιάξτε παραπάνω ,γιατί πολύ πιθανό να θέλετε και δεύτερο πιάτο.

Υλικά:
400 γραμμάρια ρύζι για risotto (Arborio ή καρολίνα)
350 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά) ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας (2 κύβους)
150 ml κρασί λευκό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κλωνάρια κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
50 ή 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί Parmigiano
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος light
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Ριζότο με μανιτάριαΕκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok με χοντρή βάση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το ρύζι ανακατεύοντας τα συνεχώς μέχρι να γίνει διάφανο το ρύζι (για 3΄). Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ζεστό ζωμό (ή νερό) λίγο κάθε φορά, έτσι ώστε να απορροφώνται τα υγρά κάθε φορά πριν προσθέσουμε τα επόμενα, έχουμε την θερμοκρασία μας στο μισό της φωτιάς.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το ριζότο για 15΄. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον κρόκο Κοζάνης, το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως σε ρηχά πιάτα, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαβάστε περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου

You may also like