Ριζότο με σουπιές στο μελάνι τους

( Για 4-5 μερίδες )

[check_list]

  • Θα χρειαστείτε μια μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ένα μέτριο  τηγάνι.

[/check_list]

Χρόνος  μαγειρέματος: 15-20 λεπτά για τη σουπιά και 18-20 λεπτά για το ριζότο

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 μεγάλη σουπιά κομμένη σε κύβους ή λωρίδες ( τα πλοκάμια ψιλοκομμένα )
  • Το σακουλάκι με το μελάνι προσεκτικά βγαλμένο από το κυρίως σώμα της σουπιάς ( ζητάμε αν θέλουμε απ τον ψαρά μας να το κάνει )
  • 1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλ. λευκό κρασί ή ¼ φλ. ούζο
  • 2 κύβους λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικούς διαλυμένους σε ζεστό νερό.
  • 1 βραστήρα με καυτό νερό
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • ½  κιλό ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
  • Αλάτι
  • ½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

f9b148e422ae0b915cc874ba03b63bd4Ζεστάνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και τη σουπιά, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει χρώμα σβήνουμε με το μισό κρασί ( ή το μισό ούζο ). Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί η σουπιά και να απορροφηθούν τα υγρά της. Αυτό θα μας πάρει 10-12 λεπτά και μόλις είναι έτοιμη το αφήνουμε στην άκρη.

Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και γυαλίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φινόκιο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και το φέρνουμε μερικές βόλτες για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αλάτι (προσεκτικά ). Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν απορροφούνται τα υγρά προσθέτουμε ζεστό νερό από τον βραστήρα. Λίγο πριν να είναι έτοιμο ρίχνουμε τη σουπιά στην κατσαρόλα, σπάμε σε ένα μπολάκι το μελάνι αφαιρώντας την μεμβράνη και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε γενναία, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά. Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό απ έξω αλλά να κρατάει ελάχιστα στο δόντι. Προσθέτουμε την μαργαρίνη, ξανανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like