Ριζότο των ερωτευμένων, από τη Νιόβη Αναζίκου

Ιδανικό για να σερβιριστεί σε ρομαντικό δείπνο και να συνοδεύσει το κυρίως πιάτο σας είτε είναι ψάρι είτε κρέας. Θα σας κερδίσει η γεύση, η υφή αλλά και το ζωηρό κόκκινο χρώμα του. Η παρακάτω συνταγή βγαίνει για 4 άτομα.

Υλικά:
1 κιλό παντζάρια (βολβοί)
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γ. ρίγανη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών ζεστός
500 γρ. ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
6 κ.σ. γεμάτες στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
Αλατοπίπερο

Ριζότο ερωτευμένων 2Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα τρίβουμε στο τριφτή αν θέλουμε απο το ψιλό μέρος του τρίφτη για να είναι πιο λεπτό το παντζάρι.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι και τα σωτάρουμε, αλατοπιπερώνουμε αμέσως.
Ρίχνουμε την ρίγανη, το σκόρδο και τ’ αφήνουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό στα πατζάρια και περιμένουμε να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράζει για 15 λεπτά.

Σε διαφορετική κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι και το ρύζι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει λίγο διάφανο και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Ύστερα με μία κουτάλα προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό από τα παντζάρια, ( αν θέλετε προσθέτεται μαζί με το ζωμό και τριμμένο παντζάρι), περιμένοντας κάθε φορά να τον πιει και μετά ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά, να βάλουμε όλον το ζωμό.
Τέλος αφού βράσει το ρύζι αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το τυρί και τ’ ανακατεύουμε.

Tips:
Μπορείτε να τρίψετε τους βολβούς στο χοντρό μέρος του τρίφτη (εκεί που τρίβουμε και τις ντομάτες) και να πάρετε μόνο τον ζωμό τους και λίγα τρίμματα παντζαριού, το υπόλοιπο που μένει το σερβίρετε ξεχωριστά με δύο κουταλιές της σούπας λάδι και ένα φλιτζανάκι ξύδι που θα το αφήσετε για 15 ως 30 λεπτά πριν το σερβίρετε για να μαριναριστεί ο βολβός. Τυρί είναι καλό να χρησιμοποιήσετε σαν την γραβιέρα που προτείνω ή γενικά μαλακά τυριά για να δημιουργηθούν “ίνες” καθώς ενσωματώνεται με το ζεστό ρύζι, αλλά όχι γκούντα γιατί η γεύση θα είναι πολύ γλυκιά για το φαγητό αυτό.

Η αρχική συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου.

 

Διαβάστε  εδώ περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου

You may also like