Ρωμαίος και Ιουλιέτα Πάντα ( R.I.P), στο Θέατρο του Νέου Κόσμου , από τη Χρ. Τζέικου

72033Την Κυριακή που μας πέρασε, είχα την τύχη να δω στο θέατρο του Νέου Κόσμου , την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα Πάντα (R.I.P)”.
Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Σαίξπηρ, αλλά δεν πρόκειται για διασκευή , αφού το κείμενο έχει γράψει ο Δημήτρης Κουρούμπαλης (αγαπημένος ηθοποιός και καθηγητής μου). Το έργο αναφέρεται στο σήμερα σε μια εμφύλια διαμάχη ανάμεσα σε δύο αντίθετες παρατάξεις, και σε δύο νέους που γνωρίζονται σ’ένα δημόσιο χώρο και για την ακρίβεια σ’ένα καφέ όπου ερωτεύονται. Μιλάει για τον πόλεμο, για το μέλλον, μιλάει για νέους χωρίς πάθος.

Η παράσταση παίζεται στο Δώμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου, το οποίο σου επιτρέπει να αισθανθείς οικεία σαν να βρίσκεσαι στο δωμάτιο του σπιτιού σου. Σκηνικό; Μία και μοναδική καρέκλα (από εκείνες που υπάρχουν στα σχολεία) και κατά τ’άλλα εμπλουτίζεται με την απίστευτη ερμηνεία των δύο ηθοποιών. Τα κοστούμια καθημερινά, ενώ η μουσική που ακούγεται στην παράσταση είναι από το συγκρότημα Lost Bodies. O Δημήτρης Κουρούμπαλης και η Κατερίνα Λούρα είναι οι δύο ήρωες το έργου, οι οποίοι στην αρχή της γνωριμίας τους , είναι απόμακροι και ψυχροί, ενώ στην συνέχεια ερωτεύονται και αργότερα οδηγούνται στην αυτοκτονία.

0Τόσες λέξεις, και τόσες φράσεις, ξεδιπλώνονται σε αυτό το έργο… Τόσο μικρό σε διάρκεια και τόσο μεγάλο σε συναισθήματα…Την κίνηση των ηθοποιών και τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Φρόσω Κορρού.
Είχα καιρό να δω μια τόσο καλή παράσταση και ναι ομολογώ πως είναι η καλύτερη που είδα φέτος. Πόσο δύσκολη είναι η αναβιώση ενός τέτοιου έρωτα όπως του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στο σήμερα; Πόσο δύσκολο είναι να ανθίσει ο έρωτας και η αγάπη στις μέρες μας όταν κατά κύριο λόγο επικρατούν οι λέξεις φασισμός, ανεργία, λεφτά; Ποιος στις μέρες μας έχει χρόνο για έρωτες, για φλερτ, ενώ κατά βάση δεν υπάρχει ο αμφίδρομος σεβασμός απέναντι στον άλλον; Ένα έργο κοινωνικό, βγαλμένο από τη ζωή του σήμερα μιλάει για τον απόλυτο έρωτα…Για εκείνον τον έρωτα που βρίσκει την λύτρωσή του και την ελπίδα του σ’έναν άλλο κόσμο, πιο ειρηνικό.

* Στην παράσταση χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις από τις μεταφράσεις του Ρωμαίος και Ιουλιέττα των Διονύση Καψάλη και Κ. Καρθαίου. Η παράσταση R.I.P παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Bios το Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι του 2014.

Παίζουν:
Κατερίνα Λούρα, Δημήτρης Κουρούμπαλης


Συντελεστές:
Σκηνοθετική δημιουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού, Κατερίνα Λούρα
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Μουσική : Lost Bodies
Σκηνικά: Θόδωρος Πολίτης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Από 4/3 μέχρι 5/4 , στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, κάθε Τετάρτη , Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 , και κάθε Κυριακή στις 19.00.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like