Ρόδι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του πιο “τυχερού” φρούτου

rodi 2Το ρόδι είναι ένα πολύ γευστικό και άκρως ευεργετικό για την υγεία μας φρούτο. Οι άνθρωποι το εκτιμούν εδώ και χρόνια για τη συμβολή του στην υγεία και την ομορφιά που χαρίζει στο δέρμα. Φυσικά, εκτός από την υπέροχη γεύση του και το όμορφο χρώμα του, είναι γνωστό για την τύχη που προσδίδει στη ζωή μας. Το φρούτο αυτό θεωρείται γούρικο και όλοι μας «σπάμε ένα ρόδι» για να βελτιώσουμε την τύχη μας ή την επιτυχία κάποιας επιχείρησης ή να καλωσορίσουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Οι θερμίδες που χαρίζει στο σώμα μας είναι ελάχιστες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το καλό που του κάνει.

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού και τι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας εκτός από καλοτυχία;
Προστατεύει τα νεφρά: Το ρόδι, και πιο συγκεκριμένα το εκχύλισμα ροδιού, περιορίζει τις βλάβες στα νεφρά και απομακρύνει τις τοξίνες. Επίσης, η συχνή κατανάλωσή του βελτιώνει τη διούρηση και «καθαρίζει» τα νεφρά από τις επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.

Έχει αντιγηραντική δράση: Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το δέρμα και τον οργανισμό φρέσκο και νεανικό. Επίσης, το ρόδι μάχεται κατά της ακμής και καταπολεμά την ξηροδερμία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το εκχύλισμα ροδιού έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες και θωρακίζει την υγεία, καταπολεμώντας μικρόβια και ασθένειες.

Προστατεύει το ήπαρ: Το εκχύλισμα του ροδιού προστατεύει το συκώτι και αναζωογονεί τον οργανισμό. Παράλληλα, διορθώνει τυχόν βλάβες και απομακρύνει τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες από το σώμα μας, αποτελώντας μία πρώτης τάξεως φυσική αποτοξίνωση για τον οργανισμό.

Έχει καρδιοπροστατευτική δράση: Το ρόδι έχει ευεργετική δράση απέναντι στις παθήσεις της καρδιάς. Βοηθά το σώμα να συνθέσει χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η οποία συνδέεται με την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων. Έτσι, η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού διατηρεί σε σταθερό επίπεδο την πίεση.

rodi 1Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Το ρόδι προστατεύει από τον καρκίνο στον προστάτη, στο μαστό και στο δέρμα. Η δράση του είναι κυρίως προληπτική, ωστόσο έχει αποδειχθεί μέσω επιστημονικών ερευνών ότι το εκχύλισμα ροδιού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους. Η αποτελεσματική του δράση έχει αποδειχθεί και στους τρεις προαναφερόμενους καρκίνους. Όσον αφορά στον καρκίνο του δέρματος ειδικότερα, η κατανάλωση του ροδιού βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς από ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή από το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα. Γενικότερα, η κατανάλωση του εν λόγω φρούτου προστατεύει το γενετικό υλικό του σώματος και προλαμβάνει την αλλοίωσή των κυττάρων.

Προλαμβάνει τις αλλεργίες: Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν τις διεργασίες που οδηγούν σε αλλεργίες και έτσι, απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών.

Προλαμβάνει το σακχαρώδη διαβήτη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του ροδιού βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τη φλεγμονή. Η συχνή κατανάλωσή του βοηθά στην εξάλειψη της παχυσαρκίας, αλλά και στην απώλεια βάρους.

Τα ρόδια μπορεί να τα καταναλώσει κανείς τόσο ως φρέσκα φρούτα, όσο ως χυμό ή ως βασικό συστατικό στις πράσινες σαλάτες. Εντάξτε τα κι εσείς στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και δείτε τη διαφορά στο σώμα και στην υγεία σας.

You may also like