Ρόκα VS μαρούλι, μαρούλι VS ρόκα!

shutterstock_10191559Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν ιδιαιτέρως τις πράσινες σαλάτες. Λίγοι όμως γνωρίζουν πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό τους όταν τρώνε μαρούλι ή ρόκα, τα δύο δηλαδή βασικά συστατικά μιας πράσινης σαλάτας.

Το αγαπημένο μας μαρούλι καλλιεργείται στην Ελλάδα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές και χρήσιμες. Αρχικά είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας εναντίον διάφορων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου, του πνεύμονα, του μαστού, του δέρματος αλλά και του τραχήλου.

Επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και φυλλικού οξέως, οι φυτικές του ίνες ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνουν έτσι την κατάσταση του πεπτικού συστήματος.
Η τακτική κατανάλωση μαρουλιού προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη, παθήσεις του συκωτιού αλλά τους ρευματισμούς.

Η ρόκα είναι επίσης ένα χειμερινό λαχανικό το οποίο έχει σπουδαίες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για το βήχα και έχει διουρητική και καθαρτική δράση. Επιπλέον, το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά την καταρροή από τη μύτη, και το φλέγμα.

Extra tip: Όταν ετοιμάζετε πράσινη σαλάτα με μαρούλι και ρόκα, μην ψιλοκόβετε τα φύλλα τους γιατί οξειδώνονται και χάνονται όλες οι βιταμίνες τους. Επίσης, προσπαθήστε να την καταναλώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

You may also like