Σαν σήμερα γεννήθηκε… η Βρετανίδα ηθοποιός Charlotte Rampling

Charlotte Rampling - '60sΌπως βλέπετε επανήλθα στην ενότητά μας «Σα σήμερα…» για να γνωρίσουμε άλλη μία αξιόλογη Βρετανίδα ηθοποιό. Κάποιοι ίσως την αναγνωρίσατε από τον τίτλο κιόλας, κάποιοι άλλοι ίσως να σας θυμίζει κάτι από κάποια ταινία της, ή ακόμη κι από παλιές της φωτογραφίσεις ως μοντέλο… Ένας λόγος παραπάνω για να μάθουμε περισσότερα για τη Charlotte Rampling!
Η Tessa Charlotte Rampling γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1946 στο Essex της Αγγλίας κι είναι κόρη της ζωγράφου Isabel Anne Gurteen και του Χρυσού Ολυμπιονίκη του στίβου (4×400 m) Godfrey Rampling. Η Rampling σπούδασε στην Ακαδημία Jean D’Arc στις Βερσαλλίες, καθώς και στο οικοτροφείο St. Hilda στο Bushey του Hertfordshire.

Έπειτα από ένα ρόλο – όπου δεν αναφερόταν το όνομά της σε μία ταινία του 1965 και μία ακόμη ταινία την επόμενη χρονιά, η Rampling συμμετείχε σ’ ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς της δεκαετίας του ’60 «Οι Εκδικητές» (σημ.: καμία σχέση με εκείνους της Marvel, μην μπερδεύεστε!), ρόλος που για πολλούς ήταν ο καταλύτης για την ανοδική πορεία της κινηματογραφικής καριέρας της στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στη Γαλλία.

Αυτό που κάνει πιο ξεχωριστή τη Charlotte Rampling είναι το γεγονός πως το επαγγελματικό της βιογραφικό βρίθει από αντιφατικούς ρόλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στους «Καταραμένους» του Luchino Visconti (1969) έπαιξε μία νεαρή γυναίκα που την έστειλαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ το 1974 στο «The Night Porter» έπαιξε μία πρώην κρατούμενη των στρατοπέδων συγκέντρωσης που συνάπτει σχέση με έναν πρώην φύλακα του στρατοπέδου.
Charlotte Rampling - Stardust MemoriesΤο ντεμπούτο της στην Αμερική έγινε το 1975 με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Raymond Chandler «Αντίο, Γλυκιά Μου», με συμπρωταγωνιστή τον Robert Mitchum («Scrooged», «Cape Fear») στο ρόλο του ντετέκτιβ Philip Marlowe. Την αμέσως επόμενη χρονιά ερμήνευσε την Irene Adler, τη θηλυκή «νέμεση» του Sherlock Holmes στην τηλεταινία «Sherlock Holmes in New York», και το 1980 ο Woody Allen την επέλεξε για το ρόλο της Dorrie στο «Stardust Memories», μίας από τις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση ο χαρακτήρας του Allen στην ταινία. Μάλιστα ο ίδιος ο Allen είχε πει για την επιλογή της Rampling: «Ήταν τέλεια για το ρόλο. Όμορφη, σέξι, και τόσο ενδιαφέρουσα, με μία αξιοπρόσεκτη νευρωτική ποιότητα».

Το 1982 η Rampling συμπρωταγωνιστεί στην «Ετυμηγορία» με τον Paul Newman σε σκηνοθεσία του Sidney Lumet . Η ίδια η Rampling ερμηνεύει τη Laura, τη φίλη του Frank Galvin (Paul Newman), με το χαρακτήρα της να εμφανίζεται μυστηριώδης και «σκοτεινός». H «Ετυμηγορία» εντυπωσιάζει, η ταινία φτάνει μέχρι τα Oscar ούσα υποψήφια σε πέντε κατηγορίες (μεταξύ άλλων σε εκείνες ΄για την Καλύτερη Ταινία και την Καλύτερη Σκηνοθεσία) κι η ίδια η Rampling προσθέτει άλλη μία δυνατή στιγμή στο βιογραφικό της.

Μέχρι τη δεκαετία των ‘00s που την πλησίασε ο François Ozon («8 Γυναίκες», «5×2»), η μεγαλύτερη συμμετοχή της Rampling είναι είτε σε τηλεταινίες και σειρές, είτε σε λιγότερο γνωστές παραγωγές, με μία από τις λίγες εξαιρέσεις να είναι ο ρόλος της στα «Φτερά της Αγάπης» το 1997. Κι αυτό γιατί μόλις το 2001, χρονιά που πέθανε η μητέρα της, η Rampling κατάφερε να συμβιβαστεί επιτέλους με την αυτοκτονία της αδερφής της, Sarah, το 1966.  Πιο «ανάλαφρη» πλέον από αυτό το «βάρος», η Rampling ήταν πια σε θέση να αναλάβει πιο «δύσκολες» δουλειές.

Charlotte Rampling - Swimming Pool 2Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, τη συναντούμε στο «I’ll Sleep When I’m Dead» του 2003 με συμπρωταγωνιστή τον Clive Owen και την ίδια χρονιά στην «Πισίνα» του Ozon. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, με τη Rampling στο ρόλο της Sarah Morton, μίας συγγραφέως που επισκέπτεται στην εκδότριά της στη Γαλλία για να αφιερωθεί στο νέο της βιβλίο. Όταν η κόρη της εκδότριας της Morton φτάσει κι αυτή στη Γαλλία, τότε θα πυροδοτήσει μία σειρά εξελίξεων κι ένα έγκλημα. Η ταινία έκανε αίσθηση κυρίως στην Ευρώπη, φέρνοντάς τη στις υποψηφιότητες – μεταξύ άλλων – σε βραβεία του Φεστιβάλ των Καννών και στα βραβεία César, ενώ ακόμη θεωρήθηκε ως ένα «δυνατό» comeback της Rampling στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα.

Στις πιο πρόσφατες δουλειές της τη συναντήσαμε στη «Δούκισσα» του 2008 ως τη μητέρα της Keira Knightley, στο ρομαντικό δράμα «Μη με Αφήσεις Ποτέ» του 2010, στο «Melancholia» του Lars Von Trier και στην τηλεοπτική σειρά «Dexter» το 2013. Τέλος αναμένεται να συμμετάσχει στη δεύτερη σαιζόν της σειράς «Broadchurch» του ITV, κρατώντας μάλιστα έναν σημαντικό ρόλο.
Σε στιγμές εξίσου σημαντικές ήταν η απόδοση του τίτλου της Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) το 2001, ενώ το 2002 έγινε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.
Εμείς εδώ δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να την απολαύσουμε σε ακόμη περισσότερες αξιόλογες κινηματογραφικές – και τηλεοπτικές, γιατί όχι; – στιγμές!

You may also like