Σαν σήμερα… γεννήθηκε η Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald 1Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της jazz μουσικής, δικαιώνοντας τον τίτλο «Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού». Η δουλειά της θεωρείται πολιτισμικός θησαυρός στην Αμερική κι όχι τυχαία. Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ella Fitzgerald.
Η Ella Jane Fitzgerald γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1917 στο Newport News της Virginia, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισε με τη μητέρα της και τον πατριό της στο Yonkers της Νέας Υόρκης. Η παιδική ηλικία της μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ταραχώδης, καθώς έζησε φτωχικά, ενώ λίγο μετά το θάνατο της μητέρας της το 1932 έφυγε από το σπίτι, ενισχύοντας μετέπειτα φήμες πως ο πατριός της την κακοποιούσε. Έχοντας ζήσει στους δρόμους, έφτασε το 1933 να τραγουδά στους δρόμους του Harlem και στη συνέχεια να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ερασιτεχνών.
Σε έναν από αυτούς τους διαγωνισμούς την ανακάλυψε ο ντράμερ Chick Webb, ο οποίος αν και διστακτικός στην αρχή, έπειτα την έκανε μέλος της μπάντας του. Με τη μπάντα του Webb η Ella Fitzgerald ερμήνευσε επιτυχίες όπως το «Love and Kisses» κι έτσι βρέθηκε το 1935 να τραγουδά στο Savoy, το πιο διάσημο night club του Harlem. Μετά το θάνατο του Webb το 1939, η Ella Fitzgerald αναλαμβάνει τα ηνία της μπάντας κι αυτή μετονομάζεται σε Ella And Her Famous Orchestra και μέχρι το 1942 η Ella έχει στο ενεργητικό της με τη μπάντα πάνω από 150 ηχογραφήσεις για την εταιρεία Decca.

Το 1942 αποφασίζει να προχωρήσει για solo καριέρα, πάλι με τη Decca. Η εποχή του swing, όμως, αρχίζει να ξεθωριάζει, ενώ μία νέα τάση, η bebop φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αλλάζοντας τη Jazz. Η ερμηνεία της Fitzgerald προσαρμόζεται στη νέα τάση, ειδικά με τη συνεργασία της με τον Dizzy Gillespie. Τότε, όμως, υιοθετεί την τεχνική του «scat singing», ένα είδος φωνητικού αυτοσχεδιασμού χωρίς τη χρήση λέξεων, αλλά με τον εκάστοτε τραγουδιστή να τραγουδά αυτοσχέδιες μελωδίες. Την τεχνική αυτή τη χρησιμοποίησε για το «Flying Home» το οποίο φυσικά ενθουσίασε το κοινό με τη φωνητική δεινότητα της Fitzgerald, ενώ αργότερα οι Times χαρακτήρισαν την ηχογράφηση ως «μία από τις ηχογραφήσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στη jazz». Ίδια απήχηση δέχτηκε και το «Oh, Lady Be Good!» το 1947.

Δεκαετία του 1950 κι η Ella Fitzgerald ήδη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς jazz φωνές της Αμερικής, ενώ πλέον το scatting είναι πια η φωνητική της «υπογραφή». Το 1955 ο μάνατζέρ της, Norman Granz ιδρύει τη Verve Records, από την οποία κυκλοφορούν κάποια από τα πιο πετυχημένα της albums. Η αρχή γίνεται το 1956 με το «Ella Fitzgerald Sings The Cole Porter Songbook», με τη Fitzgerald να βάζει τη δική της ξεχωριστή πινελιά σε κλασσικά τραγούδια του συνθέτη, όπως το «It’s De-Lovely» και το «You Do Something To Me» Για ακούστε για να πάρετε μία ιδέα…!

Ella Fitzgerald & Louis ArmstrongΔύο χρόνια μετά η Ella Fitzgerald αναδεικνύεται ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει βραβείο Grammy… συγκεκριμένα δύο βραβεία! Το ένα είναι της Καλύτερης Jazz Ερμηνείας για το album «Ella Fitzgerald Sings The Duke Ellington Songbook» (για το οποίο δούλεψε μαζί με τον Ellington) και το άλλο βραβείο ήταν για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία για το «Ella Fitzgerald Sings The Irving Berlin Songbook».
Στην καριέρα της κατάφερε να συνεργαστεί με ένα πλήθος «θρύλων» της μουσικής της εποχής, όπως τον Louis Armstrong, τον Count Basie και τον Frank Sinatra. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’60‘ το όνομά της φιγουράριζε στα pop charts με τη μοναδική της διασκευή του «Mack The Knife». Γιατί; Χάρη στην εφευρετικότητά της! Έχοντας ξεχάσει τους στίχους του τραγουδιού στη συναυλία της στο Βερολίνο, η Fitzgerald δε δίστασε να… σκαρώσει δικούς της στίχους! Το τραγούδι βραβεύτηκε με Grammy, ενώ πλέον θεωρείται από τα κλασσικά της.

Ella Fitzgerald & Dizzy GillespieΣτη δεκαετία του 1970, η Ella Fitzgerald βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της με μία σειρά live εμφανίσεων ανά τον κόσμο. Τη δεκαετία του 1980, όμως, κι εξαιτίας μίας σειράς προβλημάτων υγείας, αναγκάζεται σταδιακά να αποσυρθεί. Το 1989 κυκλοφορεί το τελευταίο της album με τίτλο «All That Jazz» και το 1991 κάνει την τελευταία της εμφάνιση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 1994 αποσύρεται οριστικά, καθώς τα πόδια της ακρωτηριάζονται εξαιτίας του διαβήτη που της διεγνώσθη το 1986. Το 1996 αφήνει την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Beverly Hills, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.
Ζωή σα μουσικό παραμύθι μοιάζει η ιστορία της Ella Fitzgerald. Μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς όταν από τους δρόμους του Harlem φτάνει να είναι μία από τις μεγαλύτερες φωνές της jazz; Πόσο μάλλον όταν τα τραγούδια της ακόμη και σήμερα ακούγονται κι έχουν την ίδια επίδραση με εκείνη που είχαν όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

You may also like