Σαν σήμερα… γεννήθηκε η Rooney Mara

8fb5492fc8eb3297111fa16f65c78c5cΕίναι μόλις 31 ετών, αλλά ήδη το αστέρι της λάμπει στο Hollywood και το όνομά της έχει πλέον μία άλλη βαρύτητα. Ειδικά μετά την κινηματογραφική χρονιά που μας πέρασε, μια που η «Carol» την έφερε ακόμη πιο κοντά στα Oscar. Σήμερα ευχόμαστε χρόνια πολλά στη Rooney Mara.

Η Patricia Rooney Mara γεννήθηκε στο Bedford της Νέας Υόρκης στις 17 Απριλίου του 1985. Αποφοίτησε από το Fox Lane High School το 2003, ενώ το 2010 πήρε το πτυχίο της στην Ψυχολογία και τις Διεθνείς Κοινωνικές Επιστήμες από τη Σχολή Gallatin’s School of Individualized Study του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η αγάπη της για την ηθοποιία, αλλά κι η απόφασή της να ασχοληθεί με το αντικείμενο καλλιεργήθηκαν από μία σειρά κλασσικών ταινιών, όπως το «Gone With The Wind» και η «Rebecca». Επίσης την ενέπνευσε η μεγαλύτερή της αδερφή, Kate Mara («House of Cards»), η οποία ήδη έχτιζε την καριέρα της όταν η Rooney αποφάσισε να ξεκινήσει να κυνηγά την υποκριτική.

Έπειτα από μία σειρά εμφανίσεων στην τηλεόραση (όπως το «Law & Order») και κάποιες μικρότερες παραγωγές, ο πρώτος της ρόλος σε θέση πρωταγωνίστριας ήρθε το 2009 με το «Tanner Hall», που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο. Την επόμενη χρονιά ήρθε το remake του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες», όπου η Rooney Mara είχε και πάλι τον πρώτο ρόλο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η ταινία ήταν για τη Mara μία στιγμή όπου άρχισε να αμφιβάλλει για την απόφασή της να ασχοληθεί με την υποκριτική. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και στο «The Social Network» του David Fincher.

876f8b71a0d2b701eccd9e924e7a7a21Τις αμφιβολίες που τις προκάλεσε ο «Εφιάλτης» τις διαλύει το «Κορίτσι με το Τατουάζ» το 2011. H Rooney Mara συναντά στα πλατό γυρισμάτων τον Daniel Craig και μαζί πρωταγωνιστούν στην αμερικάνικη κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου best seller του Stig Larsson. Η Mara εντυπωσιάζει ως Lisbeth Salander όχι μόνο για την απίστευτη μεταμόρφωσή της αλλά κυρίως για την υποκριτική της ικανότητα. Η ταινία της χαρίζει μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και για Oscar Α΄Γυναικείου Ρόλου και για πολλούς αυτό είναι σημάδι πως η Mara έχει ακόμα πολλά να πει με τη δουλειά της.

Το 2013, η Rooney Mara πρωταγωνιστεί στο ψυχολογικό θρίλερ «Side Effects» του Steven Sodenbergh, όπου υποδύεται μία νεαρή γυναίκα που πάσχει από κατάθλιψη ενώ ο άντρας της (Channing Tatum) είναι στη φυλακή. Τότε ο ψυχίατρός της θα της δώσει ένα καινούριο φάρμακο, το οποίο όμως της προκαλεί περίεργες παρενέργειες, με αποτέλεσμα όλα γύρω της πια να αλλάζουν. Επίσης, την ίδια χρονιά αντικαθιστά την Carey Mulligan στο «Her» του Spike Jonze και συμπρωταγωνιστεί στην υποψήφια για Oscar ταινία με τους Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson και Amy Adams.
Το 2015 υποδύεται την Tiger Lily στον «Pan», με την ταινία να είναι μία «box-office bomb» εξαιτίας των κάκιστων κριτικών. Ευτυχώς για τη Mara, όμως, την ίδια χρονιά έρχεται ο ρόλος της στην «Carol» να αλλάξει τα πράγματα. Στο δράμα εποχής του Todd Haynes, η Mara υποδύεται την Therese Belivet, μία νεαρή πωλήτρια που γνωρίζει την Carol (Cate Blanchett) και μαζί της ξεκινά μία δυνατή σχέση, η οποία δοκιμάζεται από τις μετέπειτα εξελίξεις. Η ταινία συναρπάζει κι η Mara κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ φτάνει στις υποψηφιότητες για BAFTA, Χρυσή Σφαίρα αλλά και Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου.

110f0773661fe4035710bb49a39ce25fΣε μελλοντικά projects, η Rooney Mara έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα για δύο ταινίες. Η μία είναι το «Weightless» του Terence Malick, όπου θα τη δούμε (πιθανώς) το 2017 στο πλευρό των Christian Bale, Natalie Portman και Holly Hunter. Η δεύτερη είναι η «Una», μία δραματική ταινία όπου η Mara θα υποδυθεί μία νεαρή γυναίκα που η συνάντησή της με έναν ηλικιωμένο άντρα θα την οδηγήσει σε αποκαλύψεις που θα συνταράξουν όσα γνώριζε για τη ζωή της ως τώρα.

Σημαντικό, τέλος, είναι να αναφέρουμε πως η Rooney Mara δεν πήρε το πτυχίο της ψυχολογίας το 2010 απλά για να το κρεμάσει στον τοίχο της! Αντίθετα, είναι η πρόεδρος της MKO «Faces of Kibera», η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή στέγης, τροφής και ιατρικής περίθαλψης των ορφανών που ζουν στην Kibera, μία παραγκούπολη στο Ναϊρόμπι της Κένυα. Για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ΜΚΟ, η Mara προχώρησε σε δημοπρασία αναμνηστικών από τις ομάδες baseball των Steelers και των Giants (την οποία ομάδα ίδρυσε η οικογένεια του πατέρα της), καθώς και εράνους μέσω του eBay. Για τη δράση της αυτή η Mara είπε σε συνεντεύξεις της πως πίστευε πως «οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια δεν τη λαμβάνουν, οπότε αποφάσισα να το αλλάξω αυτό». Επιπλέον σε άλλη της συνέντευξη είχε δηλώσει πως ένιωθε πως ήταν υποχρέωσή της να είναι ηθοποιός αλλά και να συμπαραστέκεται σε όσους χρειάζονται υποστήριξη και πως δε θέλει να διαλέξει ανάμεσα στα δύο.

Ένα είναι σίγουρο. Πως η νεαρή Rooney Mara είναι μία πολλά υποσχόμενη προσωπικότητα στα κινηματογραφικά δρώμενα η οποία σίγουρα κέρδισε την αμέριστη προσοχή μας με το σπαθί της!

You may also like