Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Βρετανός ηθοποιός Gary Oldman

Gary Oldman 1Κόμης Δράκουλας, Smiley, James Gordon, Sirius Black… Ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά ένας χαμαιλέοντας της υποκριτικής, κάνοντας την κινηματογραφική βιομηχανία και κυρίως το κοινό να… παραληρούν με αυτά που τους προσφέρει. Σήμερα αφιερώνουμε γραμμές στον Gary Oldman.

Ο Gary Leonard Oldman γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1958 στο New Cross του Λονδίνου κι είναι παιδί οικογένειας της εργατικής τάξης της Αγγλίας. Με τον πατέρα του να έχει εγκαταλείψει την οικογένεια όταν εκείνος ήταν μόλις επτά ετών, ο Gary Oldman φοίτησε μέχρι τα δεκαέξι του στο Greenwich School στο Deptford και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε ένα κατάστημα με αθλητικά είδη. Παρά το γεγονός πως έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε – έχοντας κάνει τις απαραίτητες μουσικές σπουδές – άφησε αυτές τις φιλοδοξίες προκειμένου να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Εφαλτήριο γι’ αυτήν την απόφαση ήταν η ερμηνεία του Malcolm McDowell στην ταινία του 1971 «The Raging Moon». Μάλιστα ο ίδιος ο Oldman είχε πει σε συνέντευξή του το 1995 πως «κάτι στον Malcolm με συνεπήρε, συνδέθηκε με αυτό που έκανε κι απλά είπα “θέλω να το κάνω αυτό”».
Ο Oldman σπούδασε στο Young People’s Theatre στο Greenwich στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κάνοντας παράλληλα άλλες δουλειές, όπως πορτιέρης σε θέατρο, πωλητής παπουτσιών, ακόμα και σε σφαγείο. Αργότερα κερδίζει υποτροφία στο Rose Bruford College στο Sidcup απ’ όπου κι αποκτά το πτυχίο του στην υποκριτική το 1979.

 
Gary Oldman - Sid and NancyΗ πρώτη του επί σκηνής εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1979 στο Βασιλικό Θέατρο του York ως Puss στο έργο «Dick Whittington and His Cat». Η παράσταση ανέβηκε στο Colchester και στο Θέατρο της Γλασκόβης. Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’80, ο Oldman θα είχε γίνει ο αγαπημένος του θεατρόφιλου κοινού. Στη συνέχεια, ξεκινά να αφήνει το καλλιτεχνικό του «στίγμα» τόσο με τις θεατρικές παραστάσεις όπου συμμετέχει όσο και με ρόλους σε βρετανικές κινηματογραφικές παραγωγές. Μάλιστα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην παράσταση «Saved» του Edward Bond γίνεται ο λόγος για να κερδίσει το ρόλο του Scopey στην παράσταση «The Pope’s Wedding», με το ρόλο αυτό να του χαρίζει του βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού Time Out Fringe και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού Drama Theatre. Ο ρόλος του Scopey ήταν κι αυτός που τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Alex Cox, ο οποίος του πρότεινε και το ρόλο του Sid Vicious, μπασίστα των Sex Pistols, για την ταινία «Sid and Nancy» το 1986. Θεωρώντας όμως πως η ταινία δεν τον εξέφραζε και πως «το θέατρο είναι ανώτερο», απέρριψε το ρόλο δύο φορές μέχρι να δεχθεί τελικά.

Αυτός, όμως, ο ρόλος, όπως και η ταινία «Prick Up your Ears» το 1987 ήταν αυτά που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες του Hollywood για τον Oldman. Ξεκινώντας από το 1988 κι έως το 1990, ο Oldman ενσαρκώνει κεντρικούς ρόλους στο πλάι Βρετανών ηθοποιών που ανέτειλαν στο Hollywood των ‘80s, όπως τον Tim Roth στο «Ο Ρόζενκραντς κι ο Γκίλντενστερν Είναι Νεκροί».

Gary Oldman - DraculaΤο 1991 έρχεται η πρώτη blockbuster ταινία για τον Oldman. Πρόκειται για το «JFK» του Oliver Stone, όπου ο Oldman ενσαρκώνει το δολοφόνο του Kennedy, Lee Harvey Oswald – ή έστω τον κατηγορούμενο για το φόνο, σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας! Το «JFK» γίνεται κι ο λόγος να χαρακτηριστεί ο Oldman ως ο πιο χαρακτηριστικός ηθοποιός για ρόλους… «κακών»! Κόμης Δράκουλας στο «Dracula» του Francis Ford Coppola του 1992, Ρώσος τρομοκράτης Ivan Korshunov στο «Air Force One» και τύραννος Jean-Baptiste Emanuel Zorg στο «Πέμπτο Στοιχείο» του Luc Besson το 1997, διεφθαρμένος αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών στο «Léon» είναι μόνο μερικοί από τους ρόλους που δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Μάλιστα ήταν τέτοια η δημοφιλία του ως «σινε-κακός» που στη stop-motion εκπομπή Celebrity Deathmatch του MTV τον έβαλαν στο ring με τον Christopher Walken. Τέλειο;;;
https://www.youtube.com/watch?v=h-BNi1lbRs8
Από τους «κακούς» ρόλους ξέφυγε μόνο υποδυόμενος τον Μπετόβεν στο «Αθάνατη Αγαπημένη» το 1994 και τον Αιδεσιμότατο Arthur Dimmesdale στο «Άλικο Γράμμα» και με το «πέρασμά» του στο διπλό επεισόδιο της αγαπημένης σειράς «F.R.I.E.N.D.S.» με το γάμο της Monica και του Chandler. Αχ… Παλιές καλές στιγμές των αμερικάνικων sitcoms!

Gary Oldman - Harry PotterΑπό το 2001 κι έως το 2004, ο Oldman εμφανίζεται πιο πολύ σε ανεξάρτητες παραγωγές, όπως το «Sin» του 2003. Το 2004 επανέρχεται δυναμικά στις blockbuster παραγωγές κι υποδύεται το νονό του Harry Potter, Sirius Black στην ταινία «Ο Harry Potter κι ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» και συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις ταινίες της σειράς που ακολουθούν, με εξαίρεση τον «Ημίαιμο Πρίγκιπα» και την πρώτη ταινία των «Κλήρων του Θανάτου».

Το 2005 συνεργάζεται με τον Christopher Nolan κι είναι αναπόσπαστος χαρακτήρας της τριλογίας «The Dark Knight», με αρχή το «Batman Begins» του 2005 όπου παίζει το ρόλο του αρχι-επιθεωρητή James Gordon. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως για τη δεύτερη ταινία της τριλογίας, το «The Dark Knight» του 2008 η ερμηνεία του είναι η καλύτερη μετά από τον Joker του εκλιπόντος Heath Ledger. Επίσης παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην «Κοκκινοσκουφίτσα» του 2011 και τον κεντρικό ρόλο στην ταινία «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Smiley» την ίδια χρονιά. Ο «Smiley» μάλιστα του χάρισε και την πρώτη του υποψηφιότητα για Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, καθώς και τη δεύτερη για βραβείο BAFTA (η πρώτη ήταν για το «Prick Up Your Ears»). Για το ρόλο του Smiley, ο Oldman ακολούθησε συγκεκριμένη διατροφή ώστε να αποκτήσει την «κοιλίτσα» του μεσήλικα και παρακολούθησε την ερμηνεία του Alec Guinness για τον ίδιο ρόλο στην ταινία «Tinker Tailor Soldier Spy» (που είναι κι ο τίτλος του βιβλίου του John le Carré όπου βασίστηκαν οι δύο ταινίες), ενώ ακόμη συνάντησε και τον ίδιο το συγγραφέα, με τον le Carré να δηλώνει «ο τρόπος που κινούνταν και μιλούσε έδειχνε πως ο Smiley ήταν στο DNA του».

Η φυσιογνωμία του Oldman έγινε τόσο δημοφιλής, με αποτέλεσμα να του ζητηθεί να συμμετάσχει και σε μουσικά videos. Αξίζει να αναφέρουμε τις εμφανίσεις του στο τραγούδι της Annie Lennox «Love Song for A Vampire» για την ταινία «Dracula», στο «Since I Don’t Have You» των Guns N’ Roses αλλά και στο «The Next Day» του David Bowie, το οποίο μάλιστα έγινε και δέκτης αντιδράσεων για τα αντισυμβατικά πλάνα αναφορικά με την εκκλησία.

Gary Oldman - Child 44Όσο για τα μελλοντικά του projects, ο Oldman θα συμπρωταγωνιστήσει στο «Child 44» με τους Tom Hardy, Vincent Cassel και Noomi Rapace. Στην ταινία ο Hardy ερευνά τις μυστηριώδεις δολοφονίες παιδιών που διαπράττονται στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, ενώ ο Oldman παρακολουθεί με τη σειρά του το Hardy. Φέτος αναμένεται επίσης το «Criminal» όπου ο Oldman παίζει με τους Kevin Costner, Tommy Lee Jones και Ryan Reynolds. Ακόμη θα υποδυθεί ένα βετεράνο του πολέμου του Αφγανιστάν στην ταινία «Man Down» με τους Shia LaBeouf και Kate Mara, ενώ τέλος θα σκηνοθετήσει τη βιογραφική ταινία για το φωτογράφο Eadweard Muybridge με τίτλο «Flying Horse» με πρωταγωνιστές τους Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes και Amanda Seyfried. Εδώ να σημειώσουμε πως ο Oldman έχει κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη το 1997 για το «Nil by Mouth».
Τι λένε άλλοι για το Gary Oldman:
Ο Tom Hardy, έχοντας παίξει με τον Oldman στο «Lawless» και στο «Ο Κλήρος Έπεσε στο Smiley» τον χαρακτηρίζει ως «τον απόλυτο ήρωά του» και «τον καλύτερο ηθοποιό που έχει ζήσει ποτέ.
Για τους Brad Pitt, Daniel Radcliffe και Ryan Gosling ο Oldman είναι ο αγαπημένος τους ηθοποιός. Άλλοι ηθοποιοί όπως οι Benedict Cumberbatch, Christian Bale, Chris Pine και Johnny Depp λένε πως ο Oldman τους άσκησε μεγάλη επιρροή στη δουλειά τους.
Οι Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, John Hurt και Colin Firth δηλώνουν τον απεριόριστο θαυμασμό τους, με τον Firth να λέει συγκεκριμένα πως «είναι ένας πολύ δυνατός υποψήφιος ως ο Καλύτερος εν ζωή ηθοποιός του κόσμου».
Τέλος, οι σκηνοθέτες Luc Besson και Christopher Nolan εξυμνούν τη δουλειά του, ενώ ο David Cronenberg δηλώνει συγκεκριμένα για το ρόλο του Oldman ως James Gordon στην τριλογία «Batman» του Nolan πως ο Oldman «είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός» και πως έδωσε την «καλύτερη απόδοση του χαρακτήρα του Gordon».

You may also like