Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Javier Bardem

1a02db111b3efa4307bad4a58e0a2c2aΓοητευτικός, ταλαντούχος και συνειδητοποιημένος σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ανά τον κόσμο. Σήμερα ευχόμαστε «Χρόνια Πολλά» στο Javier Bardem.

Ο Javier Angel Encinas Bardem γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1969 στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Προέρχεται από μία «μακριά» γενιά επαγγελματιών του κινηματογράφου – οι παππούδες του κι η μητέρα του ηθοποιοί, ενώ ο θείος του Juan Antonio Bardem ήταν σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Αν και στην αρχή δεν ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο του ηθοποιού, αλλά ήταν η ζωγραφική που τον έλκυε περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά έκανε δουλειές υποκριτικής προκειμένου να αγοράζει τα υλικά του, για να ανακαλύψει πως τελικά δεν ήταν καλός στη ζωγραφική και παράτησε αυτή τη φιλοδοξία. Τελικά αποφάσισε να στραφεί στην υποκριτική ξεκινώντας με μικρές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές της Ισπανίας.

Το 1990 έπαιξε μαζί με τη μητέρα του στην ταινία «The Ages of Lulu», ενώ η πρώτη του επιτυχία ήταν το 1992 με την ταινία «Jamon Jamon», όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Penelope Cruz. Η φήμη του έφτασε και στο Hollywood, με τον John Malkovich να του κάνει την πρώτη «κρούση» το 1997. Ο Bardem, όμως, αρνήθηκε, καθώς δε μιλούσε καλά τα αγγλικά. Το 2000 κι έπειτα από μία σειρά επιτυχιών στον ισπανικό κινηματογράφο, πρωταγωνιστεί στο «Before Night Falls», όπου υποδύεται τον ποιητή Reinaldo Arenas. Αποτέλεσμα να λαμβάνει διθυράμβους από το «ίνδαλμά» του, τον Al Pacino. Για την ταινία, μάλιστα κερδίζει και την πρώτη του υποψηφιότητα για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Javier Bardem - The Sea Inside   Το 2002 συνεργάζεται τελικά με τον John Malkovich για το «The Dancer Upstairs», ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει καλύτερα τα αγγλικά του. Η διεθνής αναγνώρισε έρχεται το 2004 με το «Η Θάλασσα Μέσα Μου», όπου υποδύεται έναν τετραπληγικό ακτιβιστή που θέλει να προχωρήσει σε ευθανασία. Τότε είναι που ξεκινά να εμφανίζεται περισσότερο στο Hollywood, καθώς το 2004 παίρνει ένα μικρό ρόλο στο «Collateral» και το 2006 συμπρωταγωνιστεί με τη Natalie Portman στο «Goya’s Ghosts» όπου υποδύεται έναν καλόγερο κατά τα χρόνια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης.

Το 2007 υποδύεται έναν δολοφόνο στο δράμα των αδερφών Coen «No Country For Old Men» και για το ρόλο του κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου αλλά και το Oscar της ίδιας κατηγορίας. Την ίδια χρονιά προβάλλεται κι ο «Έρωτας στα Χρόνια Της Χολέρας». Το 2008 πρωταγωνιστεί στο «Vicky Cristina Barcelona» του Woody Allen και το 2010 πρωταγωνιστεί στο «Biutiful» του  Alejandro González Iñárritu, φέρνοντας τον Bardem και πάλι στις υποψηφιότητες για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το 2010 τον συναντούμε και στο «Eat Pray Love» μαζί με τη Julia Roberts.

Javier Bardem - SkyfallΤο 2012 ο Bardem συμπρωταγωνιστεί με τους Ben Affleck και Olga Kurylenko στο «To The Wonder» του Terrence Mallick και την ίδια χρονιά «επιστρατεύεται» από τον Sam Mendes για το ρόλο του Silva στην περιπέτεια του James Bond «Skyfall». Την επόμενη χρονιά συμπρωταγωνιστεί με τους Michael Fassbender και Penelope Cruz στο «The Counselor» του Ridley Scott και το 2015 στο «The Gunman» με τους Sean Penn και Idris Elba.

Το 2017 ο Javier Bardem θα βρεθεί με τους Johnny Depp και Orlando Bloom για τις ανάγκες της πέμπτης ταινίας των «Πειρατών της Καραϊβικής» με τίτλο «Οι Νεκροί Δε Λένε Παραμύθια». Επίσης εκείνη τη χρονιά θα τον δούμε με τη – σύζυγό του από το 2010 και μητέρα των δύο παιδιών του – Penelope Cruz για τις ανάγκες της ταινίας «Escobar».

Ο Javier Bardem δε διατάζει ποτέ να μιλά για ό,τι θεωρεί λάθος. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως το 2012 δε δίστασε να κατακεραυνώσει τις πολιτικές λιτότητας στην Ισπανία, δηλώνοντας συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση αύξησε το φόρο στα μολύβια και το χαρτί. Αυτό είναι παρανοϊκό. Η μέση κι η εργατική τάξη πληρώνουν το χρέος που δημιούργησαν οι χρηματιστηριακές αγορές. Το ένα τέταρτο των Ισπανών δεν έχει δουλειά. Είναι απαίσιο, βάρβαρο».

Επίσης το 2014, με αφορμή τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συνυπέγραψε με την Penelope Cruz μία επιστολή όπου κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, κάτι για το οποίο εξέφρασε αντιδράσεις ο ηθοποιός Jon Voight.

Ευχόμαστε, λοιπόν. «Happy Birthday» στον αγαπημένο μας Ισπανό κι ευχόμαστε να μας τιμήσει για πολύ καιρό ακόμα με το έργο του, μπροστά και πίσω από τις κάμερες!

 

You may also like