Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Sean Penn

Sean Penn 1Είναι μία φυσιογνωμία που μέσα από τις ταινίες του σου μένει αξέχαστος. Ερμηνείες δυνατές, που σε συγκλονίζουν. Επιπλέον είναι ένας άκρως δραστήριος άνθρωπος, ειδικά όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας παρουσιάζω τον Sean Penn!

Ο Sean Justin Penn γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1960 στη Santa Monica της California κι είναι ο τρίτος γιος της ηθοποιού Eileen Ryan και του ηθοποιού και σκηνοθέτη Leo Penn. Φοίτησε στο Λύκειο της Santa Monica κι από νεαρή ηλικία είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο, γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους με τους τότε γείτονές του Emilio Estevez και Charlie Sheen.

Πρώτη «επαφή» του Sean Penn με την κάμερα έγινε το 1974 με δύο εμφανίσεις στη σειρά «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», καθώς ο πατέρας του είχε σκηνοθετήσει ήδη κάποια επεισόδια. Έπειτα από κάποιες ακόμη εμφανίσεις στην τηλεόραση, το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Penn γίνεται με την ταινία «Taps» το 1981, όπου υποδύεται έναν φοιτητή στρατιωτικής ακαδημίας η οποία κινδυνεύει να κλείσει και μαζί με τους συμφοιτητές του (συμπρωταγωνιστεί με τους Tom Cruise και Timothy Hutton, ενώ ο George C. Scott υποδύεται το Στρατηγό Harlan Bache που προγραμματίζει το κλείσιμο της ακαδημίας), αποφασίζουν να δώσουν το δικό τους αγώνα για να παραμείνει ανοιχτή η Σχολή. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στο «Fast Times At Ridgemont High», αλλά η ταινία που κάνει τον κόσμο να εστιάσει την προσοχή του στον Penn στο «Bad Boys» του 1983, όπου υποδύεται τον προβληματικό Mick O’Brien.

Sean Penn - At Close Range Έπειτα από μικρές συμμετοχές σε κάποιες άλλες ταινίες, ο Penn επιστρέφει σε κεντρικό ρόλο για την ταινία «The Falcon and The Snowman» το 1985. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι ο Sean Penn υποδύεται τον Andrew Daulton Lee, έναν έμπορο ναρκωτικών που κατά τη διάρκεια των ’70 αποφασίζει να πουλήσει απόρρητες πληροφορίες στην KGB. Έπειτα ακολουθεί το «At Close Range», όπου υποδύεται τον αποξενωμένο γιο του Christopher Walken, αρχηγό μίας οικογένειας του οργανωμένου εγκλήματος και σιγά σιγά αρχίζει να συμμετέχει στις δράσεις του πατέρα του. Το 1988 συμπρωταγωνιστεί με τον Robert Duvall στο «Colors» και την αμέσως επόμενη χρονιά στο «Casualties of War» του Brian De Palma και στην κωμωδία «We’re No Angels» του Neil Jordan μαζί με το Robert De Niro.

Το 1990 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Ed Harris και το Gary Oldman στο «State of Grace» όπου υποδύεται τον Terry Noonan που έπειτα από μία δεκαετία απουσίας από το Hell’s Kitchen βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς ο παιδικός του φίλος είναι πια μέλος της Ιρλανδικής Μαφίας, ενώ ο ίδιος ο Terry είναι αστυνομικός που δουλεύει μυστικός. Τρία χρόνια μετά θα εμφανιστεί στο πλευρό του Al Pacino στην «Υπόθεση Καρλίτο» ως ο δικηγόρος του Carlito Brigante.

Sean Penn - Dead Man WalkingΗ πραγματική «αποκάλυψη» του ταλέντου του Sean Penn έρχεται το 1995 με την ταινία «Dead Man Walking» σε σκηνοθεσία του Tim Robbins και με συμπρωταγωνίστρια τη Susan Sarandon. Στην ταινία ο Penn υποδύεται έναν μελλοθάνατο που καταδικάστηκε για το φόνο ενός ζευγαριού, ενώ η Sarandon είναι η καλόγρια που θα δεθεί μαζί του στην προσπάθεια να αλλάξει η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, καθώς ο ίδιος διατείνεται πως δεν σκότωσε αυτός τα δύο παιδιά, αλλά ο συνένοχός του. Η ερμηνεία του Penn τον έκανε αμέσως να διακριθεί με μία υποψηφιότητα – την πρώτη του – για Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το 1997 συμπρωταγωνιστεί με τον John Travolta και την τότε σύντροφό του Robin Wright στο «She’s So Lovely» και στο ψυχολογικό θρίλερ «U Turn», ενώ η τρίτη ταινία του Penn για τη χρονιά – κι η καλύτερη σύμφωνα με αξιολογήσεις – είναι το «Παιχνίδι» σε σκηνοθεσία του David Fincher. Η επόμενη αξιοσημείωτη στιγμή της καριέρας του Penn έρχεται το 1998 με το πολεμικό δράμα «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», ενώ το 2000 ακολουθούν η ταινία εποχής «Up At The Villa» και οι «Μνήμες του Νερού». Το 1999 διεκδικεί και πάλι το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του ως Emmet Ray στην ταινία του Woody Allen «Sweet and Lowdown».

Sean Penn - I Am SamΗ τρίτη υποψηφιότητα του Penn για το ίδιο βραβείο δεν αργεί πολύ κι έρχεται το 2001 με το «I Am Sam», όπου ο Penn είναι ένας αυτιστικός που διεκδικεί την επιμέλεια της κόρης του, Lucy (Dakota Fanniing) με τη βοήθεια της δικηγόρου Rita Harrison Williams (Michelle Pfeiffer). Η ερμηνεία του δέχεται διθυράμβους κι είναι μία από τις must see στιγμές του ηθοποιού. Για να το πάρει επιτέλους στα χέρια του πρέπει να περάσουν δύο χρόνια μετά τις κάπως αδιάφορες ταινίες «It’s All About Love» και «Pauly Shore Is Dead» του 2003 για να έρθει την ίδια χρονιά το ανατριχιαστικό «Σκοτεινό Ποτάμι». Ο Sean Penn δίνει πραγματικά ρεσιτάλ στο ρόλο του Jimmy που αναζητά το φονιά της κόρης του και δικαιώνεται – επιτέλους! – με το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστή στα «21 Γραμμάρια» ως ήρωας μίας από τις τρεις ιστορίες που αποτελούν την ταινία του Alejandro González Iñárritu.

Το 2004 ξεκινά να εμφανίζεται σε ταινίες με πολιτικά υπόβαθρα και πρωταγωνιστεί στο «The Assassination of Richard Nixon» υποδυόμενος το Samuel Bicke ο οποίος, έχοντας απηυδήσει από τη ζωή του, στοχοποιεί τον Πρόεδρο Nixon και σχεδιάζει τη δολοφονία του. Επίσης εκείνη τη χρονιά γίνεται μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου κι Επιστημών. Το 2005 εμφανίζεται στο «The Interpreter» με τη Nicole Kidman και το 2006 στο «All The King’s Men», ενώ το 2007 δίνει τη φωνή του στο χαρακτήρα του πατέρα της Marjane στην ταινία «Persepolis».

Το 2008 ο Sean Penn βραβεύεται και πάλι με το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Milk», όπου υποδύεται τον ομοφυλόφιλο πολιτικό Harvey Milk, που σκοπός του ήταν η διεκδίκηση δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους κατά τη δεκαετία του ’70 προτού ο Milk δολοφονηθεί το 1978.

Sean Penn - The Tree of Life To 2010 πρωταγωνιστεί στο «Fair Game» ως ο σύζυγος της πράκτορα της CIA Valerie Plame (Naomi Watts) η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός άρθρου του συζύγου της ενάντια την πολιτική Bush – του μικρού, ξέρετε, του «σαϊνιού»! Το 2011 εμφανίζεται στο αμφιλεγόμενο «Δέντρο της Ζωής», ενώ το 2013 παίζει στους «Διώκτες του Εγκλήματος» ως μαφιόζος Mickey Cohen στο Los Angeles. Την ίδια χρονιά παίζει έναν μικρό ρόλο στην «Κρυφή Ζωή του Walter Mitty», ενώ φέτος πρωταγωνίστησε στο «Gunman» στο ρόλο ενός ελεύθερου σκοπευτή που έπειτα από χρόνια το παρελθόν του αποφασίζει να τον κυνηγήσει.

Έξω από τα κινηματογραφικά πλατό

Εκτός από το αξιόλογο επαγγελματικό του βιογραφικό, ο Sean Penn έχει σταθεί στην πρώτη γραμμή ουκ ολίγον δράσεων, κυρίως πολιτικών και κοινωνικών. Στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του George Bush Jr.  πολλές φορές στάθηκε απέναντι στις πολιτικές του πρώην πλανητάρχη για τις πολιτικές του στο Ιράκ, ενώ στις πρώτες ειδήσεις εμφανίστηκε αρκετές φορές κι η σχέση του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chavez.

Sean Penn - PakistanΤο 2007 ταξίδεψε στη Νέα Ορλεάνη για να βοηθήσει εμπράκτως τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, ενώ η ταινία «Milk» ήταν μία καλή βάση για να δώσει κι αυτό τον αγώνα του για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Το 2010 μετά το σεισμό στην Αϊτή ίδρυσε το J/P Tahitian Relief Organization παρέχοντας αντίσκηνα για τους σεισμόπληκτους, ενώ το 2012 ταξίδεψε στο Πακιστάν για να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο Sean Penn είναι από τις προσωπικότητες που καταφέρνουν, με βοήθεια τη δημόσια εικόνα τους, να αφήσουν μία σημαντική παρακαταθήκη. Ο συγκεκριμένος, όντας δραστήριος τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες, ευτυχώς πάντα καταφέρνει να κάνει το όνομά του να ακούγεται για ξεχωριστούς λόγους!

You may also like