Σηκώνει αυλαία το 69ο Φεστιβάλ της Βενετίας

Με το πολιτικό θρίλερ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής», σκηνοθετημένο από την Ινδή Μίρα Ναϊρ, βραβευμένη το 2001 με το Χρυσό Λιοντάρι του φεστιβάλ για την ταινία της «Ο γάμος των μουσώνων», κάνει την Τετάρτη το βράδυ, 29 Αυγούστου, επίσημη έναρξη το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ, και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Χάντσον, Ριζ Αχμέντ, Κίφερ Σάδερλαντ, Ριβ Σράιμπερ και Μάρτιν Ντόνοβαν, καταπιάνεται με σύγχρονα θέματα, όπως αυτό του φονταμενταλισμού αλλά και του αμερικανικού ονείρου, σε μια μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 κοινωνία. «Είναι μια επιλογή που θέλει να τονίσει τον αναπτυσσόμενο ρόλο της γυναικείας δημιουργικότητα σε όλα τα επίπεδα», ανάφερε ο νέος διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, στην παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Μόστρας του κινηματογράφου.

Στην πραγματικότητα το φετινό φεστιβάλ κάνει έναρξη ανεπίσημα μια μέρα πριν, στις 28 Αυγούστου, στην «Αρένα του Κάμπο Σαν Πόλο» της Βενετίας, με την προβολή της αναπαλαιωμένης κόπιας της κλασικής ιταλικής ταινίας, «Ρώμη: ώρα 11», του Τζιουζέπε Ντε Σάντις, ενός από τους δημιουργούς του ιταλικού νεορεαλισμού. Η ταινία, που προβάλλεται με αφορμή την 60η επέτειο από την πρώτη προβολή της ταινίας, βασίζεται σε μια έρευνα του σκηνοθέτη Ελιο Πέτρι (που τότε εργαζόταν ως βοηθός στην ταινία) γύρω από τη γυναικεία ανεργία στη Ρώμη του 1951, θέμα που δυστυχώς παραμένει και σήμερα επίκαιρο.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, με 21 συνολικά ταινίες να διαγωνίζονται για το Χρυσό Λιοντάρι και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ, με έργα από διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Τέρενς Μάλικ, Τακέσι Κιτάνο, Μπράιαν Ντε Πάλμα, Πολ Τόμας Αντερσον, Ερμάνο Ολμι, Μάρκο Μπελόκιο, Κιμ Κι-Ντουκ, Μπριλάντε Μπεντόζα, Ούλριχ Ζάιντελ, κ.ά. Ενώ, στο κόκκινο χαλί, που οδηγεί στη νέα μεγάλη αίθουσα του φεστιβάλ στο Λίντο της Βενετίας, αναμένεται ν’ ανέβουν διασημότητες όπως οι: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρέιτσελ ΜακΑνταμ, Μπεν Αφλεκ, Ρέιτσελ Βάις, Χαβιέ Μπαρντέμ, Τζούλι Κρίστι, Γιοακίν Φίνιξ, Κλαούντια Καρντινάλε, κ.ά.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχει και η ελληνική ταινία μικρού μήκους «Τίτλοι τέλους», του Γιώργου Ζώη, που θα προβληθεί στο τμήμα «Ορίζοντες». Ο Γιώργος Ζώης είχε συμμετάσχει στο φεστιβάλ της Βενετίας και το 2010 με τη μικρού μήκους ταινία του «Casus Belli». Ελληνική παρουσία και σε μια από τις κριτικές επιτροπές, με τον Μισέλ Δημόπουλο, πρώην διευθυντή του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, να συμμετέχει στην επιτροπή του βραβείου «Ντίνο Ντε Λαουρέντις», που απονέμεται σε πρώτο έργο.

Η φετινή, πάντως, Μόστρα γιορτάζει και άλλες επετείους. Παρόλο που αριθμητικά το φετινό είναι το 69ο φεστιβάλ, φέτος έχουν περάσει 80 χρόνια από τότε που τον Αύγουστο του 1932, η Μόστρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση, με αποτέλεσμα να είναι το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο. Ακριβώς για τα 80 αυτά χρόνια του, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα με αναπαλαιωμένες κόπιες κλασικών ταινιών. Επικεφαλής του αφιερώματος η ολοκληρωμένη κόπια (διάρκειας 3 ωρών και 40 λεπτών) της ταινίας «Η πύλη του Παραδείσου» του Τέρενς Μάλικ, που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης της.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες, αναφέρουμε τις:

– «Οι καμπάνες του μεσονυχτίου» (1965) του Ορσον Γουέλς

-«Στρόμπολι» (1950) του Ρομπέρτο Ροσελίνι

-«Χοιροστάσιο» (1969) του Πιερ Πάολο Παζολίνι

-«Πολίτης υπεράνω υποψίας» (1970) του Ελιο Πέτρι

-«Η λεωφόρος της Δύσεως» (1950) του Μπίλι Γουάιλντερ

-«Φανή και Αλέξανδρος» (1982) του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Το πρόγραμμα της ρετροσπεκτίβας συμπληρώνεται και με ένα αριθμό σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ.

Πηγή: http://www.protothema.gr

You may also like