Σιωπηλή επιδημία κατάθλιψης

Δυσοίωνο παρουσιάζουν το μέλλον της ψυχικής μας υγείας τα ποσοστά κατάθλιψης που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των διαγνωσμένων με κατάθλιψη Ελλήνων έχει τριπλασιαστεί μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) διεξήγε έρευνα κατά την οποία οι Έλληνες που υπέφεραν από τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα σε ένα μόλις μήνα, παρουσίασαν αύξηση από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011.
Τον τελευταίο καιρό λειτουργεί στη χώρα μας μία γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη, το 1034, στο οποίο μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια.

[quote_right]Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου- μάστιγας – της εποχής μας, μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων, που αποτελεί και το πιο επικίνδυνο στάδιο της νόσου.[/quote_right]

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα χρήσης αυτής της γραμμής είναι πραγματικά σοκαριστικά για την εξέλιξη της εν λόγω ασθένειας.

Οι καλούντες που αναφέρθηκαν σε προβλήματα λόγω οικονομικών δυσχερειών παρουσίασαν αύξηση 37,6% το 2012 σε σχέση με το 1010, όπου η αύξηση ήταν 14,3%.
Ψυχολογικά προβλήματα λόγω αδυναμίας ευρέσεως εργασίας είχε ένα ποσοστό αυξημένο κατά 13,5%.
Με ανεξέλεγκτο άγχος, το οποίο στη χρονιότητά του οδηγεί σε κατάθλιψη, βρέθηκε το 73,3% των καλούντων το 2010, το 83,3% το 2011 και το 83,7% το 2012.
Οι αντίστοιχες αυτοκτονικές τάσεις ακολουθούν αυξητική πορεία. Το 2010 η αύξηση ήταν περίπου στο 10,8%, ενώ μόλις δύο χρόνια αργότερα έχει αυξηθεί κατά 13,5%.
Σοκ προκαλούν επίσης, και τα ποσοστά των καλούντων που σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται περαιτέρω ψυχιατρική παρακολούθηση. Τα ποσοστά του 2012 αυξήθηκαν κατά 77,5% σε σχέση με το 2012 όπου το αντίστοιχο ποσοστό κατέγραφε αύξηση 60,8%.

Τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ευρώπη

Η νόσος αυτή μέχρι πρόσφατα αφορούσε κυρίως τις χώρες του Βορρά. Στις εν λόγω χώρες τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν πάντα υψηλότερα από αυτά των ηλιόλουστων χωρών του Νότου, ενώ τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα συνήθιζαν να τα προμηθεύονται με τις «σακούλες» οι Βορειοευρωπαίοι.
Έρευνα της EDA που διεξήχθη, κατέληξε ότι το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης των εργαζομένων εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανέρχεται σε 26%, ενώ το χαμηλότερο στην Ιταλία, 12%.
Περισσότερες πιθανότητες να πάρει ένας εργαζόμενος στην Ευρώπη άδεια λόγω κατάθλιψης έχει ο Γερμανός, με ποσοστό 61%, δεύτερος ο Δανός, με 60%, τρίτος ο Άγγλος, με 58% και τελευταίος ο Τούρκος, με 25%.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, η κατάθλιψη οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του εργαζόμενου, ενώ αυξάνει τις πωλήσεις σε αντικαταθλιπτικά χάπια και ιατρικά σκευάσματα.

Πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

You may also like