Σκέψου θετικά και δες τη διαφορά!

think positive 2Μέχρι στιγμής έχει γίνει εκτενής επιστημονική και ερευνητική ανάλυση της επίπτωσης που έχουν τα αρνητικά συναισθήματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Αυτό που δεν έχει εξαντληθεί ως θέμα είναι η επίδραση που έχουν τα θετικά συναισθήματα και οι σκέψεις στη ζωή, στις αποφάσεις μας αλλά και στην ομαλή πορεία της υγείας μας. Θετικά συναισθήματα είναι η χαρά, η ικανοποίηση, η αγάπη, η πίστη, η στοργή και η αλληλεγγύη.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους εμείς επιλέγουμε να σκεφτόμαστε θετικά και αισιόδοξα; Τι μπορούμε να κερδίσουμε από τις θετικές μας σκέψεις; Και φυσικά, με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων;

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες συνδέουν τα χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα με ανθρώπους που συνήθιζαν να είναι σε όλη τους τη ζωή νευρικοί, αγχωμένοι και φύσει απαισιόδοξοι. Η χρόνια τακτική απαισιοδοξίας είναι ουσιαστικά αυτή που παγιώνεται και οδηγεί στην πρόκληση νοσημάτων που σχετίζονται με την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Τα αρνητικά συναισθήματα, όταν μας κατακλύζουν σε βάθος χρόνου μπορούν να επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στη σωματική υγεία του ανθρώπου.

Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ειδικά στις μέρες μας η υπέρμετρη αισιοδοξία είναι ουτοπική και μάλλον αβάσιμη, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διάρκεια του αρνητικού συναισθήματος που βιώνουμε. Το χρόνιο στρες φθείρει τον οργανισμό μας. Η χρόνια ένταση και ο θυμός φθείρουν και εμάς ψυχολογικά και απομακρύνουν τους φίλους από κοντά μας.

Κανένα συναίσθημα δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας και φυσικά, κανένα δεν υπάρχει που να μην έχει και τη θετική του πλευρά (π.χ. η αγανάκτηση και ο θυμός μπορούν να μας οδηγήσουν να διεκδικήσουμε κάτι που αξίζουμε να έχουμε). Όμως η προσκόλληση και η επιμονή σε μία συμπεριφορά που επιδρά αρνητικά στο σώμα και στην ψυχή μας θα μας εξαντλήσουν ψυχικά, ηθικά και σωματικά.

Τα θετικά συναισθήματα από την άλλη λειτουργούν ευεργετικά απέναντι σε μια στρεσογόνα πηγή ή όταν έρχονται μετά από μία αρνητική εμπειρία και ανακόπτουν τη φθίνουσα συναισθηματική μας πορεία.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα δυσάρεστα συναισθήματα;

Καταρχάς, βασική προϋπόθεση αποτελεί το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ανάγκη να γίνεις πιο αισιόδοξος άνθρωπος. Η θέλησή σου και η συχνή εξάσκηση μπορεί να αυξήσει τα θετικά σου συναισθήματα. Με μερικούς έξυπνους τρόπους μπορείς να εξασκηθείς μέχρι να το επιτύχεις.

Tip 1

Απομόνωσε τα θετικά μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος. Ακόμη κι αν πρόκειται για πρόβλημα υγείας. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι όταν βγαίνουν νικητές μέσα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας νιώθουν πιο δυνατοί και πιο ικανοί να αντιληφθούν τη σοβαρότητα μιας κατάστασης. Οι αντιξοότητες μας δυναμώνουν κι εμείς εκεί ακριβώς θα πρέπει να εστιάσουμε. Μια καλή πρώτη σκέψη είναι ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα». Αν πούμε κάτι τέτοιο στον εαυτό μας, του δίνουμε δύναμη για να συνεχίσει και γιατί όχι, να πάψει να στενοχωριέται και να γκρινιάζει για πράγματα που δεν έχει. Ίσως αν σκεφτεί όλα αυτά που έχει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι περισσότερα.

think positive 1Tip 2

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που επιδέχεται λύσης ή διόρθωσης, καλό είναι να το κάνουμε. Δηλαδή, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν παραλείψαμε κάτι σε μία αναφορά στη δουλειά και πρέπει να την ξανακάνουμε από την αρχή. Εφόσον είναι κάτι που διορθώνεται, όλα καλά!

Tip 3

Είναι σημαντικό να οργανώνουμε το χρόνο και το χώρο μας, ώστε να μην βρισκόμαστε προ εκπλήξεων ή να μην αποδιοργανωνόμαστε. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής, όμως αν δοκιμάσετε για παράδειγμα, να πληρώσετε ένα λογαριασμό ή κάποια οφειλή λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία το άγχος σας θα είναι λιγότερο και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι που θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του πλάνου σας (όπως οι τεράστιες ουρές στα ταμεία) μηδαμινές!

Tip 4

Δώστε στον εαυτό σας μια στιγμή χαλάρωσης ή ευτυχίας. Αυτό όμως θα πρέπει να το κάνετε σε καθημερινή βάση, ακόμη και αν χρειαστεί να απολαμβάνετε μικρές καθημερινές στιγμές. Μια χαλαρή βόλτα στη θάλασσα, ένα κομπλιμέντο στο δρόμο, μια χαμογελαστή καλημέρα, μία φιλοφρόνηση σε έναν συνάδελφο για τη δουλειά του, ακόμη κι αν φαίνονται μηδαμινά μπορούν να μας χαρίσουν το χαμόγελο για αρκετή ώρα. Ταυτόχρονα, μπορούν και να απομακρύνουν την ένταση και το στρες της καθημερινότητας, αλλά και να φορτίσουν τις μπαταρίες μας δίνοντάς μας ενέργεια!

 

 

You may also like