Σοκολάτα και καρδιά

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Για πρώτη φορά δημοσιεύεται μελέτη (27/09 Εur Heart Journal) που διαπιστώνει σημαντική και εξειδικευμένη ευνοϊκή επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα αυτό είναι άμεσο και συνεχόμενο (για όσο συνεχίζεται η διαιτητική πρόσληψη της μαύρης σοκολάτας). Η καρδιακή ανεπάρκεια συσχετίζεται άμεσα με την παθολογική λειτουργία του ενδοθηλίου, το αυξημένο οξειδωτικό stress και την δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αυξημένη ποσότητα κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες-φλαβονοειδή (όπως και το μήλο, το σταφύλι και τα όσπρια ). Η η χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς αναφέρεται πριν από πολλούς αιώνες, αρχικά στη Κ.Αμερική και ακολούθως στην Ευρώπη. Εχει σχετισθεί βάσει επιδημιολογικών μελετών (www.nikmara.wordpress.com 10/04.01/06/12) με ευμενή επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην θνησιμότητα από όλα τα αίτια. Η δράση του οφείλεται στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο προκαλεί αγγειοδιαστολή (σε υγιείς αλλά και σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη) καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού stress και της δυσλειτουργίας των αιμοπεταλίων.

Συνιστάται λοιπόν η προληπτική αλλά και θεραπευτική ( σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα) καθημερινή λήψη μαύρης σοκολάτας , με προσοχή βέβαια στην επιπρόσθετη ζάχαρη.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like