Στην Καναδή Alice Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Nobel 1Στην Καναδή συγγραφέα Alice Munro απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2013.
Κατά την ανακοίνωση, ο Peter Englund, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, την αποκάλεσε «κορυφαία στη σύγχρονη σύντομη ιστορία».Η 82χρονη συγγραφέας, στης οποίας τα βιβλία συμπεριλαμβάνονται κι οι τίτλοι «Dear Life» και «Dance of the Happy Shades» είναι η 13η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο από τότε που αυτό καθιερώθηκε το 1901.
Ανάμεσα στους νικητές περασμένων ετών συναντούμε «λογοτεχνικά τέρατα» όπως το Rudyard Kipling, την Toni Morrison και τον Ernest Hemingway.Ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς ήταν ο Κινέζος συγγραφέας Mo Yan.
Η Alice Munro, η οποία ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή κατά την εφηβεία της, δημοσίευσε την πρώτη της ιστορία, «The Dimensions of a Shadow» το 1950. Εκείνην την περίοδο σπούδαζε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ontario.Το «Dance of the Happy Shades», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1968, ήταν η πρώτη συλλογή της Munro, είχε κερδίσει το Governor General’s Award, που είναι και το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά.Το 2009 κέρδισε το Βραβείο Booker για το συνολικό της έργο κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς επίσης και το Commonwealth Writers’ Prize.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του BBC, Will Gompertz δήλωσε πως «η Munro ήταν στην κορυφή από τότε που ξεκίνησε να γράφει».
«Πολύ λίγοι συγγραφείς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ισάξιοί της» δήλωσε, προσθέτοντας πως «φτάνει στην καρδιά αυτού που πρέπει να είναι ανθρώπινο».

Πηγή: www.bbc.co.uk

Προσωπικό σχόλιο: Αν εξυπηρετούν σε κάτι τα βραβεία Λογοτεχνίας Νόμπελ, είναι σίγουρα στην εξερεύνηση του έργου του εκάστοτε νικητή. Κάτι μου λέει πως στην επόμενη βόλτα μου στα βιβλιοπωλεία θα αναζητήσω ένα βιβλίο της Alice Munro για να τη «γνωρίσω»!

 

You may also like