Στρατιωτάκια ακούνητα, … πάμε διακοπές;, από την Μαρία Χατζημαρκάκη

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα… Τρεις λέξεις που σίγουρα σε κάνουν να χαμογελάς. Να νιώθεις μια αγαλλίαση. Και μόνο η σκέψη του καλοκαιριού, σου ανοίγει την καρδιά.

Μετά από έναν ατελείωτο χειμώνα (και τι χειμώνα!), πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι για καλοκαιρινές διακοπές ακριβώς όπως τις τραγουδάει ο αγαπημένος Καρβέλας.

Η “σχολική” χρονιά κλείνει ακόμα και για τους τελευταίους, και φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης είναι ο Αύγουστος και οι διακοπές στο νησί!  (Ας με συγχωρέσουν όσοι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν σε κάποιο άλλο μέρος, ηπειρωτικό και όχι νησιωτικό, και αυτοί περιλαμβάνονται!)

Είμαστε έτοιμοι με χαρούμενη και ανεβασμένη διάθεση για τις μικρο-μεγαλο-κραιπάλες φαγητού, ποτού και διασκέδασης που θα ακολουθήσουν, για τις ατελείωτες βόλτες σε σοκάκια και ακρογιάλια, για την πλήρη χαλάρωση και αποκοπή από την βάρβαρη πλευρά της καθημερινότητας. Ναι, αυτήν την καθ’ όλα υπέροχη καθημερινότητα, που όμως, λίγο το comme il faut”, λίγο το “πρέπει”, λίγο το περιβόητο “πρόγραμμα” και λίγο αυτή η βιασύνη να τα προλάβουμε όλα, σε συνδυασμό με την απουσία προσωπικού χρόνου, μας έχει κάνει στρατιωτάκια. Στρατιωτάκια που τρέχουμε να προλάβουμε! Να κάνουμε! Να δώσουμε! Να πάρουμε! Να αρχίσουμε! Να τελειώσουμε! Και τελικά; Να φτάσει ο Αύγουστος και να μιλήσουμε ή να προγραμματίσουμε διακοπές. Κι αν όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Κι αν για χίλιους λόγους, οι διακοπές είναι μονάχα ένα όνειρο; ή ένα θεμα συζήτησης για άλλους;

Δυστυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι αυξημένες απαιτήσεις δεν αφήνουν σε όλους, περιθώρια διακοπών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, όχι μόνο δεν μπορούν, για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους να πάνε διακοπές, αλλά ούτε καν τις ονειρεύονται! Για κάποιους είναι μια πολυτέλεια, για κάποιους άλλους, μια ουτοπία.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αν, μπορεί κάποιος να πάει διακοπές ή όχι. Το ζήτημα είναι αν μπορεί κανείς να χαλαρώσει μέσα σε αυτούς τους γρήγορους, εξαντλητικούς και απαιτητικούς ρυθμούς. Να μπορεί να νιώσει την αγαλλίαση των διακοπών ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Να χαλαρώσει τους ώμους, να διώξει την ένταση, να ηρεμήσει και να ονειρευτεί. Παρέα με ένα βιβλίο, να απολαύσει ένα δροσερό ποτό, σε ένα μπαλκόνι στο κέντρο της Αθήνας και να έχει την αίσθηση ότι είναι στο νησί. Να φέρει τις διακοπές μέσα του. Να μπορεί να τις κουβαλά όπου και αν βρίσκεται, με μια προϋπόθεση: να είναι Αύγουστος!

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτήν την απόλαυση: να κουβαλάμε τις διακοπές μέσα μας, τον Αύγουστο. Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο σκληρής δουλειάς, υποχρεώσεων και απαιτήσεων, οφείλουμε στον εαυτό μας μερικές στιγμές χαλάρωσης και προσπάθειας εσωτερικής αναδιάταξης με μικρές διακοπές. Όπου και είμαστε. Ό,τι και αν κάνουμε. Να μπορούμε για λίγες ώρες τις ημέρας να αφηνόμαστε στη μαγεία του Αυγούστου, να απολαυμβάνουμε τον αυγουστιάτικο ήλιο, το αυγουστιάτικο φεγγάρι, τα μαγικά χρώματα που έχει η φύση… τον Αύγουστο. Γιατί ο Αύγουστος της Ελλάδας, είναι σκέτη μαγεία. Είναι σκετη χαρά. Είναι σκέτη απόλαυση. Χωρίς περιττά φτιασίδια και παροχές που πλεονάζουν. Μόνο διάθεση χρειάζεται. Και αυτή μπορούμε να τη βρούμε. Ας ψάξουμε λίγο. Το αξίζουμε. Το χρωστάμε στην ομορφιά του ήλιου μας. Γιατι ό ήλιος μας δίνει δύναμη. Ο ήλιος μας φωτίζει όλους. Και οι αχτίδες του τρυπώνουν παντού. Ακόμα και στα υπόγεια.

Μαρία Χατζημαρκάκη
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ,
Msc Πολεοδόμος-Χωροτάκτης ΕΜΠ
Μελετητής Λιμενικών & Στατικών Έργων,
Ενεργειακός Επιθεωρητής
Γυναίκα

You may also like