Συγχώρεση: Μία πράξη αγάπης προς το εαυτό μας

forgive2Η τέχνη της συγχώρεσης μας απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα στο Cinematherapy Nights και σίγουρα ήταν μία συζήτηση που πυροδότησε εντάσεις και ακραίες απόψεις. Πολλές φορές αισθανόμαστε πως όχι μόνο δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε αυτόν που μας πλήγωσε, αλλά πως είναι απαραίτητο και κάποιο είδος εκδίκησης ή «θείας δικής». Πόσο μπορεί όμως να μας ανακουφίσει το να προκαλέσουμε και εμείς αντίστοιχο πόνο; Προσπαθώντας να ανταποδώσουμε το πλήγμα μεγεθύνουμε ακόμα περισσότερο στο μυαλό μας αυτό που μας έχει συμβεί και καταλήγουμε δέσμιοι ενός αέναου κύκλου μίσους.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη πράξη η συγχώρεση, ειδικά όταν καλείσαι να συγχωρέσεις κάποιον που σου προκάλεσε μεγάλο κακό. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι η συγχώρεση δεν αποτελεί ένα είδος «άφεσης αμαρτιών». Ουσιαστικά δεν απενοχοποιούμε τον άλλον και την πράξη του, αλλά απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από το να βιώνουμε κατά εξακολούθηση τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί η ανάμνηση του συμβάντος.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την συγχώρεση; Πολλοί πιστεύουν ότι όσοι συγχωρούν είναι ευάλωτοι και αφήνουν το εαυτό τους ανοιχτό σε νέες πληγές. Με τον να μην συγχωρούμε θεωρούμε πως προστατευόμαστε, ενώ ουσιασικά συμβαίνει το αντίθετο: ο θυμός, η αυτολύπηση και η πικρία σκάβουν βαθύτερες πληγές μέσα μας, μας κάνουν όλο και πιο αδύναμους.
forgive
Όπως είπε και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού». Η δύναμη αυτή πηγάζει από την αγάπη για τον εαυτό μας. Συγχωρούμε επομένως όχι για τους άλλους, αλλά για εμάς. Για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την πικρία και να προχωρήσουμε στην ζωή μας χωρίς «βαρίδια». Κάνοντας αυτό το βήμα θα έρθει και η πολυπόθητη λύτρωση και τελικά θα έχουμε νικήσει εμείς, και όχι αυτός που μας έκανε κακό.

 
Σε αντίστοιχο κλίμα θα κινηθούμε και στα Βιωματικά Workshops «Κινηματογράφου και Ψυχολογίας» στο Beton7 (Βοτανικός, Αθήνα), στα πλαίσια του Seminar. Room, τα όποια ουσιαστικά θα αποτελούν μία δίωρη παραλλαγή των Cinematherapy Nights.
Από την Παρασκευή 8/2, με αφορμή αποσπάσματα αγαπημένων ταινιών ή άγνωστα «διαμάντια» μικρού μήκους, θα εμπλακούμε σε μια συζήτηση όπου θα μοιραστούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που ενεργοποιήθηκαν από την κινηματογραφική προβολή, καθώς και τις απόψεις μας σχετικά με τα ζητήματα που πραγματεύεται.

seminarroomΤο θέμα του Α’ Κύκλου είναι οι «Διαπροσωπικές Σχέσεις».
Θα προβληματιστούμε και θα αναρωτηθούμε για τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, τις φιλίες,
καθώς και το πώς σχετιζόμαστε στον επαγγελματικό χώρο αλλά και στην οικογένεια.
Info:
Τοποθεσία: Beton7 – Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα (στάση μετρό Κεραμεικός)
Παρασκευές 19:30 – 21:30
Έναρξη: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
Κόστος: 10 €/σεμινάριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

*Πληροφορίες και τηλεφωνική κράτηση θέσεων: 210 7512625

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Beton7 και το Seminar.Room μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω link:
http://www.beton7.com/index.php?option=com_content&view=article&id=508&Itemid=104&lang=el

You may also like