Συμπληρώματα διατροφής και καρδιαγγειακά νοσήματα

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Ενδιαφέρον άρθρο από το Am J.Life Med που αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών. Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής , αυξήθηκε και η συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (ΚΑΝ) τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις Δυτικές κοινωνίες. Η πρόληψη των ΚΑΝ περιλαμβάνει μετατροπές του τρόπου ζωής και φάρμακα. Πολλοί όμως ασθενείς λόγω κόστους- παρενεργειών – προσωπικών αντιλήψεων, προτιμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικά/βιταμινούχα/εναλλακτικής ιατρικής, ξεχωριστά η σε συνδυασμό με “κλασσικά” φάρμακα , παραγνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στα ήδη λαμβανόμενα σκευάσματα αλλά και γενικώτερα στην υγεία τους. Τα συχνότερα λαμβανόμενα είναι τα εξής:

1) Βιταμίνες Β6,Β9,Β12, νιασίνη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός Β9-Β12 ( αν και μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης η οποία προάγει την αρτηριοσκλήρυνση) ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (Σ.Ν), ενώ ο 3πλός συνδυασμός Β6,9,12 ενδεχομένως και να επιβαρύνει την Σ.Ν. Η νιασίνη (ως νικοτινικό οξύ), αν και αυξάνει την καλή -HDL χοληστερόλη, δεν είναι βέβαιο ότι μειώνει τα ΚΑΝ, συνοδεύεται συνήθως και από παρενέργειες (αύξηση σακχάρου και ουρικού, εξάψεις).

2) Συνένζυμο Q 10(ubiquinone). Ουσία με δράση βιταμίνης είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του 90% του ενεργειακού δυναμικού του ανθρώπου και η έλλειψή της είναι κακός προγνωστικός δείκτης ΚΑΝ-διαθέτει υποτασική δράση.

3) Προιόντα ελαίου ψαριών( ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα) με αντιφλεγμονώδη και υπολιπιδαιμική δράση-χωρίς να έχει αποδειχθεί η επίδρασή τους στη μείωση της θνησιμότητας από ΚΑΝ. Αλληλεπιδρουν με αντιπηκτικά και βιταμινούχα.

4) Σκόρδο. Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη,την πηκτικότητα και μάλλον καθυστερεί την πρόοδο των ΚΑΝ- εμπόδιο βέβαια η οσμή.

5) Απόσταγματα σπόρων ερυθρών σταφυλιών(προανθοκυανίδες). Διαθέτουν αντιοξειδωτικές και υποτασικές δράσεις, με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στο όφελος για τα ΚΑΝ.

6) Πράσινο τσάι (πολυφαινόλες-κατεχίνες). Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη, αλλα αλληλεπιδρά με πληθώρα συνήθων φαρμάκων όπως αντιπηκτικών και σιδήρου.

7) Hawthorn,policosanol,red rice yeast- φυτικά προιόντα από κηρύθρα, ζαχαροκάλαμο, ρύζι, μύκητες. Ελατττώνουν την χοληστερόλη και την πηκτικότητα του αίματος αλλά αλληλεπιδρούν με το σκόρδο,βρογχοδιασταλτικά, αντιπηκτικά, αντιπαρκινσονικά.

8 ) Βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική δράση, με αλληλοσυγκρουόιμενες απόψεις όσον αφορά το όφελος στα ΚΑΝ.

Συμπέρασμα: Όσοι θέλουν να λαμβάνουν ποικιλόμορφα συμπληρώματα διατροφής γιά πρόληψη η θεραπεία ΚΑΝ- ειδικά οι άνω των 65 ετών, πρέπει να ενημερώνονται από τους επαγγελματίες υγείας για τις πιθανές (και συχνές) αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες.

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like