Συμπληρώματα διατροφής και φλεγμονές

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Τακτική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν χονδροιτίνη (ΧΟ) – γλυκοζαμίνη (ΓΖ) – ιχθυέλαιο(ΙΕ), ελαττώνει τον εργαστηριακό δείκτη φλεγμονής hs-C.R.P κατά 16-22% ‘ η (χρόνια ) φλεγμονή έχει πλέον αναγνωρισθεί σαν ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου για ρευματοπάθειες, καρδιοπάθειες και κακοήθειες.

Η ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Am J of Epidemiology όπου αναφέρεται ότι σε άτομα που ελάμβαναν συμπληρώματα διατροφής με ΓΖ/ΧΟ/ΙΕ μειώθηκε η h.s- C.R.P αντίστοιχα κατά 17%/22%/16%- σε σχέση με όσα άτομα δεν ελάμβαναν ανάλογα συμπληρώματα ’ ειδικότερα στις γυναίκες η μείωση αυτή ανερχόταν με την πρόσληψη ΓΖ/ΧΟ σε 27%/33% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τις δημοφιλείς ουσίες ginko biloba,palmetto,pycnogenol, garlic, δεν διαπιστώθηκε ανάλογη ιδιότητα- ενώ η ίδια δράση έχει ήδη διαπιστωθεί μετά από χορήγηση υπολιπιδαιμικών σκευασμάτων που περιέχουν στατίνη.

Λίγα λόγια γιά τις ουσίες αυτές:

ΓΖ είναι ένας μονοσακχαρίτης που προέρχεται από τον καταβολισμό του καλαμποκιού και του σταριού, ενώ στη φύση ανευρίσκεται στα κελύφη οστράκων, και στα ζώα και στον άνθρωπο στο μυελό των οστών και στα οστά.

ΧΟ είναι πολυσακχαρίτης ,βασικό συστατικό του χόνδρου και του εξωκυττάριου υποστρώματος των ζώων και του ανθρώπου, και στη φύση ανευρίσκεται στα πτερύγια ψαριών.

Οι δύο αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται από πολλών ετών στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τα ιχθυέλαια προέρχονται από ψάρια βαθιών θαλασσών (σολωμός,σκουμπρί,τόνος, ρέγγα) αλλά και από σαρδέλλα,πέστροφα και καρύδια και περιέχουν τα γνωστά ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ((PUFA) που είναι το εικοσιπεντανοικό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA)-με την ευμενή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στην πνευματική λειτουργία.

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like