Τα συν (+) και πλην (-) ταξιδεύοντας με ιστιοπλοϊκό!

Oι διακοπές με σκάφος είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και εναλλακτικές. Ομως το υψηλό θεωρητικά κόστος λειτουργεί αποτρεπτικά. Εμείς καταγράψαμε τις παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

Κόστος ενοικίασης: Για μια παρέα 6 ατόμων θα χρειαστεί να νοικιάσετε σκάφος 12 μέτρων με τρεις καμπίνες και ένα μπάνιο. Στην περίπτωση που στην παρέα δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιβαίνοντες που να είναι κάτοχοι διπλώματος ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, τότε θα χρειαστείτε κυβερνήτη (skipper), το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ την εβδομάδα (χωρίς τη διατροφή του).

Στο ποσό αυτό προστίθενται χρεώσεις ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρεώνεται επιπλέον ο καθαρισμός του σκάφους . Επίσης, για την καταβολή εγγύησης μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός εφάπαξ ποσού που επιστρέφεται ή της ημερήσιας καταβολής ως ασφάλεια . Το κόστος των καυσίμων εξαρτάται από τον προορισμό σας (μέσος όρος 150 ευρώ). Πάντως το κόστος ενοικίασης μπορεί να μειωθεί εάν επιλέξετε να κάνετε τις διακοπές σας εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου (31 Ιουλίου – 21 Αυγούστου), ενώ, αν τρώτε στο σκάφος (κατά κανόνα είναι εξοπλισμένα), θα γλιτώσετε αρκετά…

Τα πλεονεκτήματα: Μπορείς να προσεγγίσεις σε σημεία ανόθευτης ομορφιάς, να βουτήξεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, να απομονωθείς ή να γνωριστείς με άλλους ιστιοπλόους σε όποιο νησί ή λιμάνι κι αν δέσεις. Δεν χρειάζεται να ψάξεις για διαμονή, φαγητό. Εάν επίσης δεν σου αρέσει ένα μέρος, εύκολα πηγαίνεις στο επόμενο.

TI NA ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

*Επιλογή της κατάλληλης παρέας: Σε ένα σκάφος όπου περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου, θα πρέπει η επιλογή της παρέας να είναι κατάλληλη. Ολοι θα πρέπει να έχουν εξοικείωση με τη θάλασσα και να μπορούν να ελέγξουν τυχόν προβλήματα ναυτίας, αλλά και όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να μοιραστούν τις δουλειές που απαιτεί ένα σκάφος, να συμφωνούν για το πρόγραμμα του ταξιδιού και, πάνω από όλα, να έχουν όση ευελιξία απαιτούν τα 12 μέτρα ενός σκάφους.

*Οργάνωση ταξιδιού: Πριν από την αναχώρηση, καλό θα είναι να μοιραστούν οι δουλειές του σκάφους (χάραξη πορείας, πλοήγηση, καθαριότητα, τροφοδοσία). Η χάραξη της πορείας απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και είναι προτιμότερο να επιλέξετε τη συντομότερη και ασφαλέστερη οδό.

*Πριν από τον απόπλου: Πριν από την αναχώρησή σας, κοιτάξτε καλά όλο το σκάφος και πρώτα από όλα ελέγξτε τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τα ενοικιαζόμενα σκάφη πρέπει να διαθέτουν GPS, αυτόματo πιλότο, ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας, ηλεκτρικό εργάτη, tender και παροχή ζεστού νερού. Από πλευράς ξενοδοχειακών παροχών, θα πρέπει να διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και ιματισμό. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει φαρμακείο. Μην παραλείψετε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τα σκοινιά και τα σωστικά μέσα.

*Δένοντας: Η ασφαλής πρόσδεση του σκάφους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προσφέρει ασφάλεια στους επιβαίνοντες και προφυλάσσει το ίδιο το σκάφος αλλά και τα διπλανά από πιθανές ζημιές. Επίσης, οι κανόνες ασφαλείας του σκάφους δεν επιτρέπουν την επιβίβαση περισσότερων ατόμων από όσα αναγράφονται στην άδεια. Ανεξάρτητα από την επιβολή προστίμου από το Λιμενικό, μπορεί να καταστεί επικίνδυνο και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ

Αlifragi Elizabeth
(Τ/6948-040.259, www.greece-sailing.gr)
Ghiolman Yachts Travel Aviation
( Τ/210-32.25.000, www.ghiolman.com)
Kiriacoulis Mediterranean Cruises
(Τ/210-98.86.187-91, www.kiriakoulis.com)
Vernikos Yachts
(Τ/210-98.96.000, www.vernicos.com)

* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Πηγή: http://trans.kathimerini.gr

You may also like