Συναισθήματα και εργασία, από την Ολγα Παπατριανταφύλλου

imagesαπό την Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C, Ψυχολόγος/ Coach*

Tον τελευταίο καιρό, πίνοντας ένα καφέ με διάφορους φίλους διαπίστωσα ότι μονίμως ζουν μέσα σε ένα άγχος, βυθισμένοι στο να μιλάνε μόνον για τη δουλειά τους, λυπημένοι -έως και καταθλιπτικοί- θυμωμένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον.
Αναρωτήθηκα ότι αν οι άνθρωποι που σήμερα συνεχίζουν να έχουν μια σταθερή εργασία (τουλάχιστον προς το παρόν) νιώθουν τόσο άσχημα, τότε τι θα πρέπει να πουν οι άνθρωποι που έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους; Κάνοντας δεύτερες σκέψεις, συνειδητοποίησα ότι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν τόσο αρνητικά συναισθήματα στο χώρο της εργασίας τους, που αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Πόσο σήμερα οι εργασιακοί χώροι εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναπτυχθούν, να βρίσκουν ενδιαφέρον μέσα σε αυτό που κάνουν και να μην βαριούνται; Έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι αφού προσφέρεται εργασία, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και να μην χρειάζονται τίποτα άλλο.
Όμως έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι ψάχνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το μισθό και την ασφάλιση. Αν σκεφτούμε ότι περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα τις περνάμε στο χώρο της εργασίας, τότε είναι φυσικό να ζητάμε προσωπική ανάπτυξη και νόημα μέσα από την εργασία. Και αν πιστεύετε ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές αυτά δεν γίνονται, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους. Κάποιοι δουλεύουν πολλές ώρες και το στρες έχει γίνει ο πιστός τους σύντροφος. Άλλοι ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο….αιώνες και δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να πηγαίνουν και να έρχονται σαν υπνωτισμένοι. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί, και σχεδόν όλοι παραπονιούνται γιατί ο φακός στην εργασία πέφτει συνήθως σε αυτό που δεν κάνουν καλά και σπάνια ακούνε κάτι καλό και θετικό.

workTι θα ήταν αυτό που θα ήταν πιο λειτουργικό και αποδοτικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις;
Οι άνθρωποι αναπτύσσονται, λειτουργούν με όλο το δυναμικό τους και είναι ευχαριστημένοι μόνο μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον. Έρευνες δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα οδηγούν σε μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο σκέψης, αυξάνουν τη δημιουργικότητα, υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση στην εργασία. Σύμφωνα με έρευνα της Gallup οι εργαζόμενοι που βιώνουν θετικά συναισθήματα έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην ίδια εργασία και 38% περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην παραγωγικότητα. Ποια εταιρία δεν επιθυμεί οι υπάλληλοι της να είναι δεσμευμένοι και παραγωγικοί; οι δεσμευμένοι εργαζόμενοι αποδίδουν 20% περισσότερο και λείπουν με λιγότερο από 3 ημέρες αναρρωτική άδεια το χρόνο (οι μη δεσμευμένοι λείπουν περισσότερο από 6 ημέρες το χρόνο). (Stairs and Gilpin , 2010). Ένα από τα ευρήματα από τις έρευνες της θετικής ψυχολογίας είναι ότι η διαφορά βρίσκεται στην ανάπτυξη και χρήση των ταλέντων μας και των δυνατών μας σημείων (strengths).

Τα δυνατά μας σημεία σχετίζονται με την επιτυχία και την απόδοση αλλά και με θετικά συναισθήματα. Όταν ασχολούμαστε με αυτό που κάνουμε καλά και με αυτό που μας αρέσει να κάνουμε, τότε αισθανόμαστε καλά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να υπάρχει ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον;
*Επικεντρωθείτε στο θετικό, δυνατό και λειτουργικό κομμάτι των ανθρώπων. Μας είναι πιο εύκολο να σκεφτόμαστε και να βρίσκουμε το αρνητικό (σε εμάς και τους άλλους). Οι διευθυντές δαπανούν το 85% του χρόνου τους στο να λένε στους υφισταμένους τους τι δεν κάνουν καλά και πώς θα έπρεπε να το κάνουν (Daniels 2000). Όμως το να λέμε σε κάποιον πώς να το κάνει δεν σημαίνει ότι θα το κάνει!
*Γνωρίστε τόσο τα δικά μας δυνατά σημεία όσο και των γύρω σας. Ο καθένας μας έχει δυνατά σημεία. Ανακαλύψτε και χρησιμοποιήστε τα δικά σας δυνατά σημεία αλλά και των άλλων.
*Τα δυνατά μας σημεία δεν είναι δεδομένα. Για να αναπτυχθούν θα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα ακονίζουμε. Μην ξεχνάτε να ενισχύετε καθημερινά τα δυνατά σημεία των μελών της ομάδας σας.
*Δίνετε ειλικρινές και αυθεντικό feedback με υποστηρικτικό και θετικό τρόπο. Όταν δίνετε feedback επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά και όχι στην προσωπικότητα. Αποφύγετε το «εσύ δεν έκανες». Να είστε σύντομοι, περιεκτικοί και συγκεκριμένοι. recruit2*Ακούστε την άλλη πλευρά με ανοικτό μυαλό και διάθεση.
*Σήμερα περισσότερο από ποτέ, όλοι έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε καλά. Οι παραπάνω είναι μικρές και εύκολες παρεμβάσεις που καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει στο εργασιακό του περιβάλλον και που κάνουν τη διαφορά.
*Αν οι εταιρίες θέλουν πιο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, τότε καλό θα ήταν να στρέψουν το φακό σε κάτι διαφορετικό.

*Η κα Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C ασχολείται με την ανάπτυξη και το well being των ανθρώπων μέσα από το strengths coaching, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τη διαχείριση άγχους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ,εδώ

Πηγήhttp://human-touch.gr

You may also like