Ο Αβραάμ Κάζης απαντά στις απορίες μιας νέας μητέρας για θέματα διατροφής ..

0307292bb5b01b5d5e8c5d10df2fe3eeΟ διατροφολόγος Αβραάμ Κάζης απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν μία νέα μητέρα σχετικά με τη διατροφή της ίδιας και του μωρού της….

1. Είναι απαραίτητος ο μητρικός θηλασμός;

Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, το βρέφος πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά. Ο όρος αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι δεν παρέχεται στο βρέφος κανένα άλλο είδος τροφής, υγρής ή στερεής, πέρα από το μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός εξασφαλίζει την ομαλή και πλήρη ανάπτυξη του παιδιού καθώς και την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων (καρδιαγγειακών, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και άσθματος στην ενήλικη ζωή του.

2. Μετά τον έκτο μήνα, το βρέφος μπορεί να καταναλώσει αγελαδινό γάλα:

Μετά το έκτο μήνα, το βρέφος μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει και παράλληλα να καταναλώνει γάλα σε σκόνη δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Το συνηθισμένο αγελαδινό γάλα δεν πρέπει να δίνεται στο βρέφος έως την ηλικία του πρώτου έτους, διάστημα κατά το οποίο το γάλα αποτελεί τη βασική τροφή του, επειδή το αγελαδινό γάλα είναι πολύ φτωχό σε σίδηρο και βιταμίνη C, ενώ παράλληλα ενοχοποιείται και για αλλεργίες.

3. Τα νέα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται στο διαιτολόγιο του μωρού όλα μαζί ταυτόχρονα ή σταδιακά;

Τα νέα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται στο διαιτολόγιο του μωρού ένα κάθε φορά, με διαφορά μιας εβδομάδας από το προηγούμενο, ώστε να μπορούν να επισημανθούν τυχόν αλλεργίες ή ευαισθησία που πιθανόν να έχει το βρέφος. Για παράδειγμα, από τα δημητριακά πρώτα εισάγεται το ρύζι, που προκαλεί τα λιγότερα προβλήματα αλλεργίας και τελευταίο το σιτάρι, που προκαλεί πιο συχνά προβλήματα. Το ασπράδι του αυγού, τα προϊόντα σόγιας, τα εσπεριδοειδή και το αγελαδινό γάλα πρέπει να εισάγονται πιο αργά για τον ίδιο λόγο.

4. O κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι μεγαλύτερος στις άτεκνες γυναίκες συγκριτικά με αυτές που έχουν παιδιά:

Επειδή η φάση της αναπαραγωγής του είδους είναι η κορυφαία για την γυναίκα, η φύση έχει προβλέψει και με τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει κατορθώνει, με κατάλληλη ρύθμιση των ορμονών του οργανισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας (οιστρογόνα, καλσιτονίνη, βιταμίνη D), όχι μόνο να προστατεύει τον σκελετό της μέλλουσας μητέρας αλλά και να τον ισχυροποιεί περισσότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη. Άρα, όσες περισσότερες εγκυμοσύνες έχει μια γυναίκα τόσο ισχυρότερος ο σκελετός της, άρα και λιγότερες πιθανότητες μια πολύτεκνη μητέρα να αναπτύξει οστεοπόρωση στο μέλλον. Αυτή η άποψη ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν η εγκυούσα λαμβάνει συνολικά 1200 mg ασβεστίου την ημέρα από διάφορες πηγές (τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής ή συνδυασμός αυτών) και επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

5. Είναι το νερό απαραίτητος σύντροφος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το νερό είναι πράγματι απαραίτητο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη η εφίδρωση αυξάνει και τα νεφρά υπερλειτουργούν για να αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες που περισσεύουν από τη μητέρα και το έμβρυο. Συνεπώς το νερό βοηθάει στην πρόληψη νεφροπαθειών, κυστίτιδων κ.α. Επίσης, το νερό εξασφαλίζει στον οργανισμό απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. ( κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο), ενώ ενυδατώνει τον οργανισμό της εγκύου και την επιδερμίδα της.

909270131f2e0751ca9c367b09071692 6. Στην εγκυμοσύνη πρέπει να προσεχθεί η κατανάλωση αλατιού;

Καλά θα κάνει η εγκυμονούσα να αποφύγει την μεγάλη ποσότητα αλατιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν οιδήματα, κυτταρίτιδα, αύξηση σωματικού βάρους (παχυσαρκία), υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές ανωμαλίες. Αλάτι δεν είναι μόνο το επιτραπέζιο που ρίχνουμε στο φαγητό. Νάτριο περιέχουν όλες οι βιομηχανοποιημένες τροφές (σοκολάτες, πάστες, μπισκότα, κρουασάν, διάφορα αρτοσκευάσματα κ.α), καπνιστά και παστά τρόφιμα, κονσέρβες, ελιές, ξηροί καρποί, αλλαντικά, σάλτσες, μαγιονέζες, μουστάρδες. Τους τελευταίους μήνες της κύησης μάλιστα, συστήνεται περαιτέρω μείωση του νατρίου για να ελαττωθεί ο κίνδυνος λευκωματουρίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον :

Κάζη Αβραάμ, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή
Τηλ.: 6973 211710

Πηγή: Beauty-Hall.gr

You may also like