Σφουγγαράκι κουζίνας: Πρωταθλητής βρωμιάς!

article-new_ehow_images_a07_lh_26_ways-house-cleaning-800x800από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο( Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική)

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το «αθώο» σφουγγαράκι της κουζίνας μας παρόλο που το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε, να πλύνουμε ή να μαζέψουμε ότι έχει χυθεί στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να γίνει εστία μικροβίων; Και όμως ναι! Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε 100% τα μικρόβια από το σφουγγαράκι μας, αλλά μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο επιμόλυνσης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Τι να κάνετε:

Καθαρίζετε το σφουγγαράκι καθημερινά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επιμόλυνσης θα πρέπει να αποστειρώνετε το σφουγγαράκι σας καθημερινά. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε το σφουγγαράκι μέσα στο πλυντήριο των πιάτων για έναν κύκλο πλύσης. Με τον τρόπο αυτό «σκοτώνετε» 90% των βακτηρίων και μυκήτων που μπορεί να υπάρχουν στο σφουγγαράκι.
Αντικαταστήστε το συχνά Δε θα πρέπει να κρατάτε το σφουγγαράκι της κουζίνας σας μέχρις ότου διαλυθεί. Παρόλο τον καθημερινό του καθαρισμό, θα πρέπει να το αντικαθιστάτε τακτικά, ανάλογα βέβαια με τη χρήση. Ειδικά, αν το σφουγγαράκι σας αρχίζει να μυρίζει, πετάξτε το αμέσως!
Αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος. Εκτός του ότι είναι σημαντικό να ξεπλένετε καλά το σφουγγαράκι μετά από κάθε χρήση και να το στραγγίζεται καλά, θα πρέπει να το αποθηκεύετε σε ένα ξηρό μέρος. Αν συνηθίζετε να αφήνετε το σφουγγαράκι σας δίπλα στο νεροχύτη, σε σημείο που βρέχεται, τότε αυτό αργεί να στεγνώσει, και επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Επίσης, αποφύγετε να αφήνετε το βρεγμένο σφουγγαράκι σε ένα κλειστό χώρο όπως ένα κουβά ή κάτω από το νεροχύτη.

Τι να μην κάνετε:

Μην σκουπίζετε υγρά από νωπά κρέατα. Το να καθαρίζετε τα υγρά από νωπό κρέας ή πουλερικά με το σφουγγαράκι της κουζίνας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να μεταδώσετε επικίνδυνα τροφογενή παθογόνα σε άλλες επιφάνειες ή τρόφιμα. Αντί αυτού χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας, το οποίο μετά θα πετάξετε.
a8f3d25b01c14eff8c2ad6e41fbc6ee5Μη το χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας. Λόγω του ότι το σφουγγαράκι σας μπορεί να «κουβαλάει» πάνω του πολλά βακτήρια, η τακτική του να το χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τον πάγκο της κουζίνας σας θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρετε όλα τα βακτήρια από το σφουγγαράκι στον πάγκο σας και να αυξήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης τροφίμων. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας για τον καθαρισμό των πάγκων.

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like