Σχέσεις εξ’αποστάσεως: Αντέχουν στον χρόνο;, από τη Μαρία Μάρκου

long distance relationship1Οι ερωτικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από την εγγύτητα των σχετιζόμενων, πάντοτε συναισθηματική και τις περισσότερες φορές και γεωγραφική. Τι γίνεται όμως όταν η τελευταία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη απόσταση; Στο παρόν άρθρο θα γίνει λόγος για τις σχέσεις εξ αποστάσεως με σημείο αναφοράς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τούτης της ιδιαίτερης κατάστασης.

Η κοινή παραδοχή για αυτού του είδους τις σχέσεις είναι ότι δυσκολεύουν τα άτομα μιας και η απουσία του αγαπημένου προσώπου, αντί της παρουσίας του, είναι που ορίζει την καθημερινότητα. Αυτή η απουσία, πέρα του δυσάρεστου συναισθήματος ότι λείπει ο άλλος, δημιουργεί και ενισχύει θετικά την προσμονή. Τόσο μάλιστα ώστε το πάθος των σχέσεων αυτών, μοιάζει να υπερβαίνει συνήθως σε ένταση και σε διάρκεια το πάθος μιας τυπικής ερωτικής σχέσης.

Ακόμη, η απουσία του άλλου, μπορεί να προσφέρει περισσότερες πιθανότητες διατήρησης της αυτονομίας του ατόμου. Έτσι λοιπόν, μπορεί να συνεχίσει να παραχωρεί τον ίδιο χώρο και χρόνο σε προσωπικές δραστηριότητες και σε άλλου τύπου σχέσεις (φιλικές, οικογενειακές) χωρίς να εγείρει παράπονα σε κανέναν… Φυσικά, το ίδιο αυτό πλεονέκτημα, γυρίζοντάς του όψη, γίνεται μειονέκτημα: Η έλλειψη του αγαπημένου προσώπου δυσκολεύει γιατί η επιθυμία για άμεση καθημερινή επαφή και τη συνεπαγόμενη δημιουργία συνηθισμένων δεσμών, ματαιώνεται. Αυτή η ματαίωση έχει συχνά ως αποτέλεσμα δυσάρεστα συναισθήματα: απογοήτευση, λύπη, μοναξιά.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης τούτων των αρνητικών συναισθημάτων, οι εμπλεκόμενοι συνήθως θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την διαδικτυακή και τηλεφωνική επικοινωνία. Η τεχνολογική πρόοδος στις μέρες μας μπορεί να καλύψει τις γεωγραφικές αποστάσεις άμεσα και φθηνά , σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές όπου η επικοινωνία ήταν πιο δύσκολη. Το ερώτημα στην προκειμένη, είναι εκτός της επικοινωνιακής δυνατότητας που προσφέρεται, αν τελική η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί και γενεσιουργό αιτία σύναψης περισσότερων σχέσεων εξ αποστάσεως; Σκεπτόμενοι τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η απάντηση μοιάζει να είναι καταφατική.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εν λόγω επικοινωνία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο του ατόμου κι έτσι ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο να γίνουν προέκταση του χεριού του και να μονοπωλούν την καθημερινότητά του. Τα μειονεκτήματα τούτης της κατάστασης είναι προφανή και η αυτονομία δίνει την θέση της στην υπερβολή, ίσως σε σημείο εμμονής. Αν παραμένεις κλεισμένη στο σπίτι λοιπόν περιμένοντας να μιλήσεις με τον αγαπημένο σου στο skype ή βγαίνεις για καφέ με τους φίλους σου αλλά καταλήγεις να περνάς την περισσότερη ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο με τον αγαπημένο σου πάλι, τότε αναρωτήσου αν αξιοποιείς όλες τις ευκαιρίες μέσα στην μέρα σου για να νιώσεις ευχαρίστηση. Κι αφού απαντήσεις σε αυτό, έπειτα αναρωτήσου αν αξιοποιείς τελικά όλες τις πηγές ευχαρίστησης (φίλοι, οικογένεια, δραστηριότητες). Είναι σημαντικό η ματαίωση μιας επιθυμίας ή η αναβολή της (μέχρι την στιγμή της συνάντησης στην προκειμένη) να ισορροπείται από την ικανοποίηση άλλων επιθυμιών ώστε το άτομο να εφοδιάζεται με θετικά αισθήματα και διάθεση για να αντέξει περισσότερο και καλύτερο τα αρνητικά (την απουσία του αγαπημένου δηλαδή).

81a7c2f4c029dfb6743f9eae31b2bceeΈνα αρνητικό σημείο που συναντάται συχνά στις σχέσεις εξ αποστάσεως είναι η εμφάνιση της ζήλειας και η ενίσχυση των προσωπικών ανασφαλειών. Μέχρι ένα σημείο, το άγχος ή η ανησυχία για το αγαπημένο πρόσωπο ίσως να μπορεί να δικαιολογηθεί. Παρόλα αυτά, ο πνιγηρός έλεγχος και η καχυποψία, με καβγάδες ή όχι, θα καταλήξουν να φθείρουν τελικά τους εμπλεκόμενους και την ίδια τη σχέση. Η τελευταία, όπως συμβαίνει με όλες, χρειάζεται να έχει ως βάση την εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερα σε μια σχέση εξ αποστάσεως καλό είναι να είναι ενισχυμένη. Έτσι κι αλλιώς, ο έλεγχος του άλλου μη τυχόν και απιστήσει, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Η γνώση όμως της αδυνατότητας ελέγχου λόγω της απόστασης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κάποιους. Είναι σημαντική λοιπόν η ικανότητα και ο βαθμός εμπιστοσύνης που μπορεί να δείξει ο ενδιαφερόμενος ώστε να μην ταλανίζεται από τις εν λόγω ανασφάλειες.

Τέλος, το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτών των σχέσεων είναι η ματαίωση της σεξουαλικής επιθυμίας για τον άλλον. Όπως είπαμε προηγουμένως, η προσμονή αυξάνει τον πόθο και το πάθος μεν, αλλά μέσα στην καθημερινότητα ματαιώνεται από την φυσική απουσία. Η σεξουαλική εκπλήρωση όμως είναι η πρώτη αιτία της έλξης και της αλληλεπίδρασης των δύο ατόμων. Όταν αυτή ματαιώνεται καθημερινά και αναβάλλεται για το μέλλον, προκαλεί αρνητικά αισθήματα, έντονα ή ήπια: κακή διάθεση, απογοήτευση, λύπη, ίσως και ανηδονία (το άτομο καταλήγει να μην αντλεί από πουθενά ευχαρίστηση). Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Αρκεί να δώσουν έμφαση στην προσμονή, την αδημονία και τη λαχτάρα για τον άλλον, μέσω του φλέρτ και της σεξουαλικής διέγερσης κατά την επικοινωνία τους. Όντας φυσικά οπλισμένοι με μπόλικη υπομονή για τη μέρα που θα συναντηθούν.

Πέρα από την κατάσταση της σχέσης, σημασία έχει κυρίως ο σχετιζόμενος. Ο καθένας  αποφασίζει κι επιλέγει με ποιον θα σχετισθεί και για ποιους λόγους. Η απόσταση όσο πρόβλημα είναι για κάποιους, άλλο τόσο δεν είναι για κάποιους άλλους. Όποια κι αν είναι η επιλογή λοιπόν, το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση των επιθυμιών και η δημιουργία μιας θετικής αλληλεπίδρασης με τον συγκεκριμένο άλλον. Αν αυτό απαιτεί τελικά μικρά ή μεγάλα ταξίδια, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για όμορφες βόλτες κι εμπειρίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία Μάρκου, πατήστε εδώ

Περισσότερα άρθρα από την ψυχολόγο μας, Μαρία Μάρκου:

Έρωτας : Χημικό cocktail ή απλά μεθυστικός;, από τη Μαρία Μάρκου
Κρίσεις πανικού; Don’t panic!,από την Μαρία Μάρκου
Εφηβεία και σεξουαλικότητα, από τη Μαρία Μάρκου
Δώσε τόπο στην οργή, από την Μαρία Μάρκου

You may also like