‘Σχολείο Σκανδάλων’ στο θέατρο Σημείο

School_for_ScandalΑπό την Κυριακή 7 Απριλίου και κάθε Κυριακή μέχρι τις 28/04, ‘ανεβαίνει’ στο θέατρο Σημείο ,η αγγλική κωμωδία του Ρίτσαρντ Σέρινταν, ‘Σχολείο Σκανδάλων’, σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Αλέξανδρου Κοέν.

Με το «Σχολείο σκανδάλων» ο Σέρινταν κατορθώνει να δοξάσει ολόκληρη τη μετασαιξπηρική αγγλική δραματουργία και να δει με μάτι διεισδυτικό τις αντιφάσεις μιας διεφθαρμένης κοινωνίας που τα έχει χαμένα. Το έργο παραμένει ακόμη και σήμερα διασκεδαστικό και κλασικό ,πλέον, στη θεατρική λογοτεχνία.

Μια σάτιρα ηθών υποστηριγμένη με μια περίτεχνη γλώσσα που εκφράζει την υποκριτική ιδεολογία της εποχής, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν με προσωπεία για να κρύψουν τα πάθη τους.

Η κωμωδία στρέφεται γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:

*Ο σερ Πήτερ Τηζλ είναι παντρεμένος με νεαρή σύζυγο, η οποία επηρεάζεται πολύ από την κοινωνία του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα από την κλίκα της λαίδης Σνήργουελ.

*Δύο αδέλφια, ο Τζόζεφ και ο Τσαρλς, ανταγωνίζονται ποιος θα κερδίσει την εύνοια της θείας τους της λαίδης Ολίβια, και κατ’ επέκταση και την περιουσίας της. Ο Τζόζεφ είναι φαινομενικά άψογος, ενώ ο Τσαρλς παρουσιάζεται ως πότης και σπάταλος. Κατά τη διάρκεια του έργου, όμως, οι όροι αντιστρέφονται.

*Το σχολείο σκανδάλων που έχει στηθεί διαδίδει διαρκώς φήμες για τους πάντες. Η λαίδη Σνήργουελ με τη συνεργάτιδά της την κυρία Κάντορ έχει ως μόνο στόχο να σπιλώνει υπολήψεις. Προσποιείται πως συμπαθεί τους πάντες, ενώ την ίδια ώρα τους στήνει παγίδες.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-Κοστούμια: Λευκή Καραψιά
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Καβαλλάρη
Χορογραφίες: Εύη Καραδήμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Καπλάνης

Παίζουν : Γιάννης Αθανασόπουλος, Άννα Γεωργουλάκη, Χαρά Δουφέκα, Ζέττα Ζάρκου, Ευαγγελία Ζητούνη, Εύη Καραδήμα, Εύη Νταλούκα, Κώστας Πιπερίδης, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης.

Παραστάσεις: τις Κυριακές 7, 14, 21, 28 Απριλίου, ώρα 21.30.

Γενική είσοδος: € 10

 

Θέατρο Σημείο
Χαριλάου Τρικούπη 4 (πρώην Απλό θέατρο)( πίσω από το Πάντειο Παν/μιο)
Καλλιθέα

Τηλ. 210-92 29 579

You may also like