Τάρτα με Φράουλες, από τον ‘Αρη Σωτηρίου

Είναι γεγονός !! Η αναμονή τελείωσε !! Οι φράουλες βρίσκονται πλέον στην εποχή τους και εμείς το γιορτάζουμε απολαμβάνοντας μία απλή, δροσερή και θρεπτική τάρτα !!

Μάλιστα, ακόμα και η κρέμα δεν θα περιέχει καθόλου γαλακτοκομικά, ζάχαρη ή ζωικό βούτυρο !! Να, ρίξτε μια ματιά και δείτε βήμα βήμα πως με απλά υλικά δημιουργούμε κάτι τόσο νόστιμο και ξεχωριστό.

Ξεκινάμε με τη βάση, θα χρειαστούμε:
125 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή ελαφρώς αραιωμένο πετιμέζι (με το πετιμέζι η ζύμη μας γίνεται λίγο πιο σκουρόχρωμη)
35 ml ελαιόλαδο
περίπου 150 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας

strawberrytartΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 oC. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χυμό σταφυλιού με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε στο μπολ.
Πλάθουμε.
Παρατηρούμε πως η ζύμη παραμένει ελαφρώς υγρή και κολλάει πολύ λίγο στα χέρια μας. Δεν πειράζει, αυτό το θέλουμε ώστε να παραμείνει μαλακή και μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα.
Από πάνω βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε κυκλικά την ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ. Βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα. Πιέζουμε καλά ώστε να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης. Κόβουμε μία λαδόκολλα με περίμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό. Από πάνω απλώνουμε τα κεραμικά φασόλια. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 16 λεπτά, άντε 17 αν ο φούρνος μας δεν είναι πολύ δυνατός.
Μόλις κρυώσει ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Προχωράμε με την κρέμα, θα χρειαστούμε:
150 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
80 ml νερό
3,5 γεμάτες κουταλιές μέλι
σποράκια από μία φυσική βανίλια
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Σπάμε τα αμύγδαλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 20 ώρες και στη συνέχεια ένα ένα τα καθαρίζουμε. Τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε σε πολύ δυνατή ταχύτητα. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (πρώτα το νερό) και συνεχίζουμε το άλεσμα μέχρι να προκύψει μία σχετικά κρεμώδης υφή.

straberrytart5-1-of-11Δεν μας προβληματίζει εάν παραμείνουν ορισμένα πολύ μικροσκοπικά κομμάτια διότι την επόμενη μέρα μαλακώνουν και έτσι δεν γίνονται αντιληπτά. Να τονίσουμε βέβαια πως με εργαλείο τύπου μούλτι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε σωστό αποτέλεσμα, χρειάζεται δυνατός επεξεργαστής τροφών ή πανίσχυρο blender τύπου vitamix.

Στο τέλος θα διαπιστώσουμε πως η κρέμα άξιζε τον κόπο, γιατί εκτός από θρεπτική προκύπτει και νόστιμη σαν παγωτό βανίλια !!

Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση της τάρτας και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Λίγο πριν την σερβίρουμε, στολίζουμε με φρέσκες ώριμες φράουλες, τις οποίες έχουμε πλύνει, στεγνώσει καλά και επιπλέον έχουμε αφαιρέσει και λίγο από την κάτω τους πλευρά.

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο, ορμάμε !!!

Μην ξεχάσετε να μπείτε στο blog του ‘Αρη Σωτηρίου Neanikon.gr

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ASTRO MEETS GASTRO»

You may also like