«Ταξίδι στην Αιωνιότητα», από την Εθνική Λυρική Σκηνή

«Ταξίδι στην Αιωνιότητα», από την Εθνική Λυρική ΣκηνήΟ Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί εμβληματικές συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και τις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 4, 5, 9 του Βίλλα – Λόμπος, όπου η παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική συνδιαλέγεται με το πνεύμα της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Η νέα χορογραφία του Τζανέλλα, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά, μοιάζει με ταξίδι χωρίς προορισμό με μόνο οδηγό τη μουσική, η οποία ορίζει τη δυναμική και την ελευθερία των σωμάτων των χορευτών.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του δεύτερου μέρους της παράστασης με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Αγγελοπούλου, κόρη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε ταινίες μικρού μήκους, στο θέατρο και στην όπερα.

Λίγα λόγια για τον Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος:

Ο Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος είναι ίσως ο γνωστότερος συνθέτης της Βραζιλίας και η πέμπτη από τις σουίτες με γενικό τίτλο Μπαχιάνας μπραζιλέιρας –Βραζιλιάνικα κομμάτια σε ύφος Μπαχ – συνεισέφερε αποφασιστικά στην παγκόσμια φήμη του. Ο ισπανικής καταγωγής συνθέτης έμαθε από τον πατέρα του να παίζει βιόλα και τσέλο, το μόνο όργανο που μελέτησε σοβαρά, αργότερα στο Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Ρίο. Έμαθε όμως να παίζει επίσης κιθάρα και έγινε μέλος διαφόρων ομάδων πλανόδιων μουσικών και ανάμεσα στα 18 και 25 του χρόνια άρχισε να εξερευνά την τεράστια ενδοχώρα της Βραζιλίας.

Οι εννέα σουίτες υπό τον γενικό τίτλο Μπαχιάνας μπραζιλέιρας γράφηκαν ανάμεσα στα 1930 και 1945, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία ο Βίλλα-Λόμπος συντάχθηκε με τα ιδεώδη του εθνικιστικού καθεστώτος. Οι συνθέσεις αυτές μαρτυρούν την προσπάθεια του να παντρέψει την παραδοσιακή μουσική της Βραζιλίας με την ευρωπαϊκή έντεχνη μουσική, ή, ακριβέστερα, να εφαρμόσει τεχνικές του μπαρόκ στην παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική.

Το γεγονός αυτό κάνει αρκετούς μελετητές να μιλούν για επιτυχημένη σύζευξη νεοκλασικισμού, ο οποίος ήταν στη μόδα περί το 1930, και εθνικισμού. Τα περισσότερα μέρη από τις σουίτες έχουν δύο προσδιορισμούς, έναν σε ύφος Μπαχ και έναν βραζιλιάνικο, στοιχείο που παραπέμπει στην αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής μέσα από μορφές της ευρωπαϊκής παράδοσης.

Ρενάτο Τζανέλλα /Ελένη Καραΐνδρου / Εϊτόρ Βίλλα Λόμπος
«Ταξίδι στην Αιωνιότητα»

Θέατρο Ολύμπια
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 2, 3, 6, 16, 17, 20 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

(Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, όλες οι κατηγορίες των εισιτηρίων διατίθενται με έκπτωση 15% στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ)

Πηγή: http://www.skai.gr

You may also like