Ταχίνι: ο θρεπτικός θησαυρός της νηστείας

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιούμε πολύ στην διάρκεια της νηστείας για να δώσουμε γεύση στα φαγητά, ιδιαίτερα στις περιόδους που νηστεύουμε το λάδι. Εκτός από γεύση και καλύτερη υφή στα φαγητά, το ταχίνι εμπλουτίζει τη διατροφή μας και θρεπτικά. Στα περισσότερα μαγαζιά τροφίμων μπορούμε να βρούμε απλό ταχίνι, ταχίνι ολικής ή έτοιμο ταχίνι με κακάο ή με μέλι.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Τα ταχίνι είναι πλούσιο σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη B1, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών μετατρέπει το ταχίνι σε ένα θρεπτικό θησαυρό με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, τα ταχίνι συμβάλει στην καλή λειτουργία του ήπατος, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το ταχίνι είναι πλούσιο σε δύο μοναδικές ουσίες: τη σεσαμίνη και τη σεσαμολίνη, οι οποίες ανήκουν σε μία ομάδα ειδικών φυτικών ινών που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες έχει βρεθεί ότι συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15 γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες , 8 γρ. λίπη τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα ή καλά λίπη, 3 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. πρωτεΐνη και 1 γρ. φυτικές ίνες. Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ
• Προσθέστε ταχίνι αντί για βούτυρο/μαργαρίνη σε κέικ και μπισκότα.
• Φτιάξτε σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, ταχίνι και μέλι.
• Απλώστε ταχίνι με κακάο σε φέτες ψωμί ή φρυγανιές για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.
• Προσθέστε ταχίνι σε σούπες με λαχανικά και θαλασσινά.
• Φτιάξτε ντρέσινγκ για σαλάτες με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.

Προσθέστε λοιπόν και εσείς στην καθημερινή σας διατροφή ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, το ταχίνι.

Η Πηνελόπη Δουβογιαννη  είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Υ.Γ. Να πω ότι αυτό που προτιμώ είναι των Αδελφών Χαϊτογλου (με τον “Μακεδονικό Χαλβά) που το έχουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο  χάρη στις απίθανες γεύσεις που έχουν κυκλοφορήσει από το Μακεδονικό Ταχίνι. Ο Παύλος λατρεύει το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο και η μητέρα μου με Πορτοκάλι. Κ.Μ.)

 #makedonikotahini

You may also like