Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο υγιεινά

Τα βιολογικά (οργανικά) τρόφιμα δεν θα μας κάνουν πιο υγιείς υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford μετά την ανάλυση των στοιχείων περισσότερων από 200 σχετικών ερευνών. Το συμπέρασμά τους που ήδη θεωρείται αμφιλεγόμενο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει επικριθεί, είναι ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τη θρεπτική αξία των συμβατικών τροφίμων και εκείνων που παράγονται με βιολογικές –οργανικές μεθόδους. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι κατά 30% λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine βασίστηκε στα δεδομένα 17 μελετών που σύγκριναν τους καταναλωτές συμβατικών και οργανικών τροφίμων, καθώς και 223 μελετών που σύγκριναν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, βακτηρίων, μυκήτων ή εντομοκτόνων στις δυο κατηγορίες τροφίμων (π.χ., σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, γάλα και αυγά).

Σύμφωνα με τους μελετητές τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν παρόμοια ποσοστά βιταμινών, ενώ το γάλα από τις δυο κατηγορίες τροφίμων περιέχει παρόμοια ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους – αν και σύμφωνα με μερικές από τις μελέτες που εξετάστηκαν, το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, τα οργανικά προϊόντα ήταν πλουσιότερα σε άζωτο, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η διαφορά τους συγκριτικά με τα συμβατικά, δεν φαίνεται να ωφελεί την υγεία των καταναλωτών, καθώς οφείλεται στις ακολουθούμενες καλλιεργητικές μεθόδους και στο χρόνο συγκομιδής.

Πηγή: vita.gr

You may also like