Τα δύο φύλα στην υπηρεσία των αδυναμιών τους, από την Ευθυμία Γιώσα

8a6b0d7fdaf2387f34096fe2a0bd727f Άνδρες και γυναίκες, γυναίκες και άνδρες. Αμφότεροι ανήκουν στο γένος Homo και στο είδος sapiens, αλλά οι ομοιότητές τους εισχωρούν βαθύτερα της επιφανειακής στιβάδας της ταξινόμησης ˙ φτάνουν στον πυρήνα της ύπαρξης που δεν είναι άλλος από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Πολλές φορές, όταν οι εκπρόσωποι των δύο φύλων έρχονται σ’ επαφή, συχνά καταλήγουν να εξαπολύουν μύδρους ο ένας έναντι του άλλου, υπερασπιζόμενοι την υπεροχή τους και τη διαφορετική αντίληψή τους για μια σειρά από ζητήματα. Προφανώς αγνοούν την κοινή τους ″ικανότητα″ στην αγένεια, την αχαριστία, τον εγωκεντρισμό, την υποκρισία, τη ρηχότητα. Όλα στοιχεία απωθητικά και άκρως υποτιμητικά της ανθρώπινης υπόστασης, τα οποία δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ αντρών και γυναικών.

Ανά πάσα ώρα και στιγμή, καιροφυλακτεί το ενδεχόμενο συνάντησης μ’ έναν ψεύτη κατά συρροή, μ’ ένα άτομο υστερόβουλο κι ανειλικρινές που έχει ως τακτική την απομύζηση κι ύστερα την εγκατάλειψη, μ’ έναν εγωιστή που νομίζει ότι ο κόσμος φτιάχτηκε για να υπηρετεί την αφεντιά του, μ’ έναν άνθρωπο κενό περιεχομένου ο οποίος εγκατέλειψε εδώ και καιρό την καλλιέργεια της καρδιάς και του πνεύματός του, μ’ έναν καυχηματία γραπωμένο στην ανούσια επιμέλεια του φαίνεσθαι.

Μπορεί τα θήλεα από τα αρσενικά και αντιστρόφως να απέχουν παρασάγγας στον τρόπο και την ταχύτητα σκέψης, στην ανάλυση των όποιων θεμάτων, ή στη διάκριση των επουσιωδών από τα ουσιώδη, αλλά τα καταφέρνουν και οι δύο περίφημα στην ανάδειξη της ″κακής″ πλευράς του ανθρώπου.

Η Ευθυμία Γιώσα είναι φοιτήτρια Βιολογίας και σπουδάστρια της σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Διατηρεί το δικό της blog

You may also like