Τα καπέλα είναι….μαγικά!

Είναι αλήθεια, ότι στην Ελλάδα τα καπέλα τα έχουμε συνδύασει μόνο με το καλοκαίρι και συνεπώς με την προστασία από τον ήλιο. Παρόλα αυτά, τα καπέλα δεν περιορίζονται σε εποχές, είναι για όλο το χρόνο, όλες τις ώρες και για πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Τα καπέλα θεωρούνται, αναμφίβολα, πολύ αριστοκρατικά και όχι τυχαία αφού προέρχονται από την τάξη των ευγενών. Δεν ήταν όμως, μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα γυναικεία καπέλα με σχέδιο βασισμένο σε αυτά των αυλικών.

Στην Ελλάδα προτιμούμε καπέλα μόνο το καλοκαίρι...

Στην Ελλάδα προτιμούμε καπέλα μόνο το καλοκαίρι…

Στις αρχές του 1900, τα καπέλα είχαν εξελιχθεί και σε μέγεθος, καθώς ήταν τεράστια αλλά και σε σχέδια, πάντα περίτεχνα στολισμένα με λουλούδια, φτερά, κορδέλες και τούλι. Τη δεκαετία του 20’, δεδομένου ότι άλλαξε και το γυναικείο στυλ μαλλιών, με πολύ κοντό καρέ και την μικροσκοπική cloche να αγκαλιάζει το κεφάλι, τα καπέλα περιορίστηκαν…Η μεγάλη «εκτόξευση» στην μόδα, έγινε το 30’ και το 40’ στη Νέα Υόρκη, αφού εκεί άνοιξαν τα θρυλικά πολυκαταστήματα Sacs Fifth Avenue, Henri Bendel και Bergdorf Goodman. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά, ήταν σαφές ότι διέθεταν τα δικά τους εργαστήρια καπέλων, κάτι το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Γυναικεία καπέλα του 19ου αιώνα

Γυναικεία καπέλα του 19ου αιώνα

Τα καπέλα στις δεκαετίες του 20’ και του 30’

Τα καπέλα στις δεκαετίες του 20’ και του 30’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το 1950, η άφιξη των pret-a-porter ρούχων, αποτέλεσε την καταλήστευση των λεγόμενων milliners δηλαδή των σχεδιαστών και κατασκευαστών καπέλων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλές γυναίκες άρχισαν να εργάζονται και έπαψαν να ασχολούνται τόσο με το θέμα της μόδας…

Παρόλα αυτά, τα καπέλα κάνουν ένα δυναμικό come back, τη δεκαετία του 80 και στη συνέχεια το ‘90. H αναβίωση του ενδιαφέροντος για τα καπέλα, ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό, από τη πριγκίπισσα Νταϊάνα που δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της, φορώντας καπέλα. Διόλου περιέργο λοιπόν, ότι πολλοί νέοι σχεδιαστές καπέλων «γεννήθηκαν» και βγήκαν στην επιφάνεια.

Η πριγκίπισσα Ντιάνα φορώντας ένα μεγάλο καπέλο χαιρετά τον κόσμο.

Η πριγκίπισσα Ντιάνα φορώντας ένα μεγάλο καπέλο χαιρετά τον κόσμο.

Βέβαια, επιστρέφοντας στο παρόν, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα καπέλα έχουν μάλλον, υπέρ εξελιχθεί από τότε! Πλέον, υπάρχουν για την παραλία, τα κλασσικά ψάθινα καπέλα που όμως είναι χολυγουντιανού μεγέθους, θυμίζοντας τη Grace Kelly ή ακόμη πιο πρόσφατα, την «άτακτη» Samantha από το Sex and the City!

Η Samantha (Kim Cattral) με τεράστιο «χολυγουντιανό» καπέλο στο Sex and the City 1.

Η Samantha (Kim Cattral) με τεράστιο «χολυγουντιανό» καπέλο στο Sex and the City 1.

Έπειτα, έχουμε τα καπέλα “Panama”που πλέον εκτός από το παραδοσιακό λευκό με μαύρη κορδέλα σχέδιο, λανσάρουν και πολλές δροσερές και έντονες – χρωματικά – παραλλαγές.

Καπέλα “Panama” σε πολύχρωμες παραλλαγές

Καπέλα “Panama” σε πολύχρωμες παραλλαγές

 

Kαπέλο Philip Treacy για το Φθινόπωρο/Χειμώνας 2010

Kαπέλο Philip Treacy για το Φθινόπωρο/Χειμώνας 2010

Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα υφασμάτινα καπέλα. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα «βασιλικά» και τα καπέλα σε στυλ “Panama”. Τα επονομαζόμενα «βασιλικά» καπέλα, τα σχεδιάζουν οι : Philip Treacy, Jane Taylor, John Lock & Co, Jane Corbett, Stephen Jones, Rachel Trevor-Morgan που είναι απόλυτα εντυπωσιακά, αριστοκρατικά και άκρως θηλυκά.
Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, ακόμα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις δεν συνηθίζονται, αν και θεωρούνται σύμβολο αψεγάδιαστης κομψότητας και διαχρονικού class. Είναι αλήθεια, ότι μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και φαντάζουν παραμυθένια. Τα περισσότερα θεωρούνται έργα τέχνης και απαιτούν ιδιαίτερη λεπτότητα στο γούστο και στην κουλτούρα της γυναίκας που θα τα επιλέξει.

 

Ας πάμε όμως στην επόμενη κατηγορία που έχει να κάνει με καπέλα της καθημερινότητας. Καπέλα από ύφασμα που ολοκληρώνουν το στυλ μιας γυναίκας για όλο το χρόνο. Κλασσικά λοιπόν, υφασμάτινα καπέλα σε στυλ “Panama”, σε σκούρους τόνους, ταιριάζουν σε βροχερές ημέρες με τζιν και μπότες ή σε έντονα χρώματα, την άνοιξη. Μπορείτε να τα τολμήσετε ανάλογα με το δικό σας προσωπικό στυλ. Αρκεί, να θυμάστε ότι τα καπέλα συμπληρώνουν ένα outfit και είναι δευτερεύον αξεσουάρ που προσθέτει φινέτσα και attitude, πάντα χωρίς υπερβολές.

Τολμήστε τα καπέλα και το χειμώνα!

street-style-oversize-coat-hat

ce0c51ebfe94eab5f775837949340949

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, για τυχόν ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις στείλτε μου email στο: [email protected]

You may also like