Τα κλασσικά τραγούδια δίνουν ώθηση στην εγκεφαλική λειτουργία ασθενών με Alzheimer

Elderly singing 2

Η ερμηνεία τραγουδιών από γνωστά μιούζικαλ μπορούν να εγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων που πάσχουν από Alzheimer, σύμφωνα με ερευνητές που εργάστηκαν με τρόφιμους σε αμερικάνικη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Κατά τους τέσσερις μήνες της έρευνας, οι πνευματικές επιδόσεις των ασθενών που συμμετείχαν σε τακτικές ομαδικές συνεδρίες τραγουδιού βελτιώθηκαν, σε σύγκριση με άλλους που απλά άκουγαν. Στις συνεδρίες, οι ασθενείς ερμήνευαν τραγούδια από τη «Μελωδία της Ευτυχίας», την «Οκλαχόμα», το «Μάγο του Οζ» και τον «Πινόκιο».
Οι συνεδρίες αυτές μοιάζουν να είχαν μία εντυπωσιακή επίδραση σε άτομα που πάσχουν από μέτρια ή πιο σοβαρή μορφή άνοιας. Στο τέλος της έρευνας, τα άτομα αυτά παρουσίασαν μία ιδιαίτερη βελτίωση σε γνωστικά τεστ ή σε τεστ σχεδίου, καθώς επίσης και σε απαντήσεις ενός ερωτηματολογίου αναφορικά με την ικανοποίησή τους με τη ζωή.

Η Jane Flinn, Νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο George Mason της Virginia, είπε πως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δεν πραγματοποιούσαν ομαδικές συνεδρίες τραγουδιού θα έπρεπε να τις ενσωματώσουν στο πρόγραμμα, καθώς είναι οικονομικές, έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα κι ωφέλιμες για ασθενείς με Alzheimer.

«Ακόμη κι όταν η άνοια βρίσκεται σ’ ένα προχωρημένο στάδιο, όταν δέχονται συνεχή φροντίδα, οι συνεδρίες τραγουδιού μπορούν να βοηθήσουν. Το προκείμενο είναι το εξής: μην εγκαταλείπετε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να κάνετε πράγματα που τους δημιουργούν τη διάθεση να ασχοληθούν, και το τραγούδι είναι οικονομικό, εύκολο κι ευχάριστο για να ασχοληθεί κανείς», δήλωσε η κυρία Flinn.

Συνεργάτιδα της Flinn, Linda Maguire, εργάστηκε με τους τροφίμους μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Κάποιοι από τους ασθενείς που παρουσίαζαν μία μέση μορφή άνοιας, τοποθετήθηκαν σε μία ομάδα υποβοηθούμενης διαβίωσης. Άλλοι, που είχαν πιο προχωρημένη μορφή Alzheimer και διέμεναν σε πτέρυγα αυξημένης φροντίδας στη μονάδα, έκαναν μία δεύτερη ομάδα. Και τα δύο γκρουπ συμμετείχαν σε τρεις συνεδρίες τραγουδιού τη βδομάδα, διάρκειας πενήντα λεπτών έκαστη, για τέσσερις μήνες, αλλά μόνο οι μισοί από κάθε ομάδα τραγουδούσαν. Οι υπόλοιποι εμφανίζονταν στις συνεδρίες, αλλά απλά άκουγαν. Για τις συνεδρίες, η Maguire διάλεξε τραγούδια που ήταν οικεία στους ασθενείς και συμπεριέλαβε κλασσικά κομμάτια, όπως τη »Μελωδία της Ευτυχίας», το «When You Wish Upon A Star» και το «Somewhere Over The Rainbow».


Οι επιδόσεις στα γνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά τους τέσσερις μήνες των συνεδριών εμφάνισαν αισθητή βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων όσων τραγουδούσαν. Αυτοί που συμμετείχαν στο τραγούδι επίσης έδειξαν βελτίωση σε άλλη δοκιμασία, όπου ζωγράφιζαν τους δείκτες ενός ρολογιού για να δείξουν μία συγκεκριμένη ώρα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στη συνάντηση «Society of Neuroscience» στο San Diego.

Παρ’ όλο που η απώλεια της μνήμης κι η επιβράδυνση των εγκεφαλικών λειτουργιών είναι χαρακτηριστικά της άνοιας, οι ασθενείς συχνά επιδεικνύουν μία εντυπωσιακή ικανότητα να ανακαλούν στη μνήμη τους στίχους και μελωδίες που άκουγαν στο παρελθόν. «Πολλοί άνθρωποι μεγάλωσαν τραγουδώντας διάφορα τραγούδια κι οι αναμνήσεις αυτές υπάρχουν για μεγάλο διάστημα», δήλωσε η κα. Flinn. «Όταν ξεκινούν να τραγουδούν, αυτό μπορεί να αναβιώσει αυτές τις αναμνήσεις».

stockphotopro_5916141lbm_home_sppuser_biΦαίνεται, όμως, πως αυτές οι συνεδρίες ενεργοποιούν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών του εγκεφάλου. Η ακρόαση πυροδότησε δραστηριότητα στον κροταφικό λοβό της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου, ενώ το να παρακολουθεί κάποιος ενεργοποιούσε τις περιοχές που σχετίζονται με την όραση. Το τραγούδι κι η ομιλία προκαλούσαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, σύμφωνα με την κυρία Flinn.
Τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν κι από άλλες έρευνες σ’ αυτόν τον τομέα. Το Σεπτέμβριο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν την επιρροή μίας σειράς συνεδριών τραγουδιού διάρκειας δέκα εβδομάδων σε ασθενείς με άνοια. Εν συγκρίσει με τη συνήθη φροντίδα που δέχονταν, το τραγούδι κι η ακρόαση μουσικής βελτίωση τη διάθεση, τον προσανατολισμό και κάποιους τύπους αναμνήσεων. Κατ’ επέκταση, η προσοχή τους κι οι γενικές γνωστικές τους ικανότητες επίσης βελτιώθηκαν.

Η οργάνωση Alzheimer του Ηνωμένου Βασιλείου διενεργεί τακτικά συνεδρίες τραγουδιού σε όλη τη χώρα. «Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αποδείξεις πως οι ομάδες επιδρούν θετικά σε ασθενείς με άνοια», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου. «Ακόμη κι όταν είναι δύσκολο να έρθουν στην επιφάνεια κάποιες αναμνήσεις, κάποιες φορές είναι εύκολο ένα άτομο να ανακαλέσει στη μνήμη του κάποια μουσική, ακόμη κι αν αυτό γίνει για λίγο. Οι συνεδρίες αυτές βοηθούν τα άτομα με Alzheimer να επικοινωνούν, να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να τους αφήσει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης».

Πηγή: The Guardian
Photos: Pinterest

You may also like