Τα ονόματα που βοηθούν την καριέρα μας….

smart womanΕρευνητές ανακάλυψαν ότι η προφορά του ονόματός μας παίζει σημαντικότατο ρόλο στον τρόπο που μας βλέπουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι- και ότι αυτοί που έχουν πιο περίπλοκα ονόματα δυσκολεύονται να εξελιχθούν στον χώρο της δουλειάς.

Μια ομάδα Αμερικανών και Αυστραλών επιστημόνων ισχυρίζονται ότι όσο ευκολότερο είναι το όνομα ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει στην επαγγελματική του εξέλιξη και τόσο πιθανότερο είναι να πάρει προαγωγή.

Αρνούνται τον ισχυρισμό ότι πίσω από αυτή την έρευνα υποκρύπτονται ρατσιστικές διακρίσεις.

« Η επίδραση δεν αφορά απλώς το μέγεθος του ονόματος ή τις αντιστοιχίσεις στην τοπική γλώσσα ή το πόσο ασυνήθιστο είναι» λέει ο καθηγητής Simon Lahan από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης « αλλά και κατά πόσο είναι εύκολο στην προφορά».

Ο συγγραφέας, καθηγητής Adam Alter, από το Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, προσθέτει: «οι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την διακριτική επίδραση που μπορεί να έχει το όνομά τους στις αποφάσεις τους».

Μελετώντας τα επίθετα πεντακοσίων φοιτητών με αγγλικανικές, ασιατικές και ευρωπαϊκές ρίζες και πεντακοσίων Αμερικανών δικηγόρων, μια ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με πιο εύκολα στην προφορά ονόματα, ήταν ευκολότερο να αναρριχηθούν στην πολιτική και αντίστοιχα, δικηγόροι με απλούστερα ονόματα είναι ευκολότερο να ανοίξουν δικηγορικό γραφείο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental and Social Psycology, καταλήγει ότι ένα όνομα που «δεν σκοντάφτει» στο στόμα μας είναι συχνά το μυστικό της επιτυχίας.

Πηγή: www.marieclaire.co.uk

You may also like