Τα οφέλη της yoga στην υγεία μας

vinyasa yogaΗ yoga αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και συνήθη είδη γυμναστικής, που πολλές γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες επιλέγουν για να γυμναστούν χωρίς μεγάλη ένταση.

Πρόκειται για μια αρχαία ινδική παράδοση που γυμνάζει σώμα και πνεύμα. Στα σανσκριτικά ως λέξη σημαίνει “ένωση” και θεωρείται ότι εναρμονίζει το πνεύμα με το σώμα. Τα οφέλη που έχει στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλά: ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του εντέρου, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αντοχή μας, την ανοσία, τη μνήμη αλλά και τη διάθεσή μας.

Υπάρχουν δύο παραδόσεις yoga: η hatha yoga, κατά την οποία ακολουθούνται πιο ήπιες ασκήσεις, και η astanga yoga, η οποία αποτελεί το επόμενο στάδιο. Οι ακολουθίες στάσεων λέγονται asanas και οι ασκήσεις αναπνοής pranayama. Η σειρά των συνεχόμενων στάσεων λέγονται vinyasa.

yoga_vinyasa_2Ο χαιρετισμός στον Ήλιο είναι η πιο γνωστή vinyasa, η οποία αποτελεί και ένα καλό ζέσταμα προτού ξεκινήσουν οι asanas. Ακολουθήστε κι εσείς το χαιρετισμό στον Ήλιο.

Βουνό που προσεύχεται: Σταθείτε όρθια με τα πόδια και τα χέρια ενωμένα σε στάση προσευχής. Φροντίστε η πλάτη σας να είναι σε όρθια θέση, και κρατήστε τους ώμους σας χαμηλά και άνετα.

Λυγίστε προς τα πίσω: Προεκτείνετε να χέρια σας μπροστά και παράλληλα με το πάτωμα. Εν συνεχεία, εισπνεύστε (πάντα από τη μύτη, ποτέ από το στόμα), σηκώστε τα χέρια σας ψηλά, κοντά στα αφτιά σας και σκύψτε μαλακά προς τα πίσω, προσέχοντας πολύ μην τραυματίσετε την πλάτη σας.

Επίκυψη προς τα εμπρός: Πάρτε βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια, εκπνεύστε και διπλώστε το σώμα σας προς τα μπρός, ώστε το κεφάλι σας να κοιτά τα γόνατά σας. Αν δεν μπορείτε να τεντώσετε τα γόνατά σας, αρχικά μπορείτε να τα λυγίσετε λίγο.

Έκταση του ποδιού προς τα μπρός: Τοποθετήστε τις παλάμες σας παράλληλα στα πόδια σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και εκτείνεται το ένα σας πόδι προς τα πίσω, απλώνοντας το γόνατο στο πάτωμα. Η φτέρνα του ποδιού σας θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή κάτω από το γόνατό σας.

Κάτω σκύλος: Εισπνεύστε βαθιά και φέρτε τα πόδια σας πίσω. Ανασηκώστε τους γοφούς σας, τεντώνοντας την πλάτη και τους ώμους σας καθώς θα σπρώχνετε το στήθος σας προς τα πόδια σας. Τα γόνατά σας θα πρέπει να μείνουν ίσια και οι πατούσες σας να πατούν καλά στο έδαφος.

yoga_vinyasa_1Αράχνη: Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και χαμηλώστε τα γόνατά σας στο πάτωμα. Διατηρήστε τους γοφούς σας ανασηκωμένους και τα χέρια σας δίπλα στα πλευρά σας. Το πιγούνι θα πρέπει να ακουμπά στο πάτωμα.

Κόμπρα: Αποτελεί τη συνέχεια της αράχνης. Πιέστε προς τα κάτω τις παλάμες σας, και γλιστρήστε το στήθος σας στο πάτωμα προς τα εμπρός. Τα πόδια σας θα πρέπει να παραμείνουν ακίνητα και οι γοφοί να χαλαρώσουν επίσης στο πάτωμα. Ανασηκώστε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε χωρίς όμως να απομακρύνετε τους αγκώνες σας από τα πλευρά σας.

Στη συνέχεια αυτής της σειράς ασκήσεων ακολουθήστε τη διαδρομή αντίστροφα. Δηλαδή, επαναλάβετε τον κάτω σκύλο, την έκταση του ποδιού προς τα εμπρός, την επίκυψη, το λύγισμα προς τα πίσω και τέλος ολοκληρώστε με το βουνό που προσεύχεται.

You may also like