Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο

Μέσα στο κλίμα των ημερών αποφάσισα κι εγώ να διεξάγω την έρευνά μου στο διαδίκτυο, και να βρω τα πιο περίεργα και όμορφα.. ή ίσως και όχι τόσο… χριστουγεννιάτικα έθιμα σε 10 από γειτονικές… και όχι μόνο… χώρες.
Αλήθεια εσείς γνωρίζατε ότι αν ζούσατε στη Βουλγαρία θα έπρεπε να περάσετε τις γιορτινές μέρες σας μέσα στην κουζίνα;

Στην Τσεχία οι γυναίκες έχουν βρει το μυστικό για να προβλέπουν την πορεία των ερωτικών τους! Για την ακρίβεια, τα Χριστούγεννα οι ανύπαντρες γυναίκες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα παπούτσι τους στον αέρα. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει προς την πόρτα, η γυναίκα θα παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Αν προσγειωθεί με το τακούνι να κοιτάει προς την πόρτα, η «αγάπη» θα αργήσει άλλον ένα χρόνο μέχρι να έρθει…

 

 

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία κάθε Χριστούγεννα κατασκευάζουν φάτνες σε ρεαλιστική κλίμακα. Μέσα σ’ αυτές τοποθετούν τους Caganer. Οι Caganer είναι μικρές φιγούρες που αναπαριστούν έναν άνθρωπο να… κάνει την ανάγκη του. Συνήθως πρόκειται για τη φιγούρα ενός Καταλανού με κόκκινο σκουφί και γιλέκο, που έχει κατεβάσει το παντελόνι του για να.. εκφραστεί! Σήμερα τη θέση του άγνωστου Καταλανού παίρνει συχνά κάποιος διάσημος.

 

 

Στην Αυστρία τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι λίγο πιο τρομακτικά απ’ όσο φαντάζεστε! Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Krampus, ο κακός δίδυμος αδερφός του Άγιου Βασίλη. Ο Krampus είναι αυτός που φροντίζει να τιμωρήσει όλα τα άτακτα παιδιά που δεν βρίσκονται στη λίστα των παραληπτών των δώρων του Άγιου Βασίλη.
Στις 6 Δεκεμβρίου ο μύθος του Krampus αναβιώνει μέσα από το έθιμο όπου οι άνδρες ντύνονται τη νύχτα δαίμονες και γυρίζουν στην πόλη χτυπώντας ανυπεράσπιστους περαστικούς με ρόπαλα.

Στην Ιαπωνία το χριστουγεννιάτικο γεύμα δεν είναι άλλο παρά… τα κοτοπουλάκια των KFC. Ναι κι όμως, χιλιάδες Ιάπωνες σπεύδουν στα κοντινότερα φαστφουντάδικα αυτού του είδους για να υποδεχτούν το νέο έτος. Αν θελήσετε να ζήσετε αυτό το έθιμο μην αμελήσετε να κλείσετε από νωρίς τραπέζι γιατί οι προκρατήσεις είναι χιλιάδες και δεν θα βρείτε άδειο τραπέζι!

 

 

 

Στη Βουλγαρία τις ημέρες των γιορτών οι νοικοκυρές τοποθετούν άχυρα κάτω από το τραπεζομάντιλο, τα οποία συμβολίζουν τη φάτνη. Οι «άτυχες» νοικοκυρές περνούν ώρες μαγειρεύοντας, διότι το έθιμο προστάζει να μαγειρέψουν 12 διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του νέου χρόνου που έρχεται.

 

 
Στη Νορβηγία, την Παραμονή των Χριστουγέννων έρχονται μάγισσες και ψάχνουν να βρουν σκούπες να τις καβαλήσουν για να πετάξουν. Οι νοικοκυρές κρύβουν όλες τους σκούπες από το σπίτι γιατί θεωρείται κακή τύχη, ενώ οι άνδρες πυροβολούν στον αέρα για να μην πλησιάζουν τα κακά πνεύματα.

 

 

 

 

 

Στη μακρινή Βενεζουέλα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα από τις 16 Δεκέμβρη. Κάθε μέρα οι πιστοί καλούνται να προσέλθουν στην εκκλησία φορώντας πατίνια. Μέχρι τις 8 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων όλες εκείνες τις ημέρες. Τα μικρά παιδιά δένουν κάθε βράδυ μια κλωστή στο πόδι τους και την αφήνουν να κρέμεται από το παράθυρό τους. Την επόμενη μέρα, οι άνθρωποι που… πατινάρουν για να πάνε εκκλησία, τραβούν τις κλωστές για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων.

 

 

Στην Ολλανδία τα άτακτα παιδάκια τα παίρνει ο Μαύρος Πιτ. Για την ακρίβεια ο Zwarte Piet, ο οποίος είναι ένας μαύρος βοηθός του Άγιου Βασίλη, απαγάγει τα άτακτα παιδιά και τα μεταφέρει στην Ισπανία, όπου οι Ολλανδοί τοποθετούν την επίσημη κατοικία του Άγιου. Αυτή η παράδοση έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως ρατσιστική, γι’ αυτό και παραλλάχτηκε, ερμηνεύοντας το μαύρο χρώμα του Πιτ λόγω της δουλειάς του, που είναι καπνοδοχοκαθαριστής.

 

 

Στη Γερμανία οι οικογένειες κρεμούν ως τελευταίο στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τους ένα γυάλινο τουρσί, το οποίο σχεδόν πάντα είναι οικογενειακό κειμήλιο. Το στολίδι αυτό κρύβεται μέσα στο δέντρο και τα παιδιά προσπαθούν να το βρουν. Όποιο το βρει θα είναι τυχερό την επόμενη χρονιά.

 

 

 

 

Στην Ιταλία την Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα. Μετά ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες και διεξάγουν διαγωνισμούς για να βρουν την καλύτερη φάτνη. Το βράδυ, καίνε το appο, που είναι το κούτσουρο των Χριστουγέννων και το Λυχνάρι της Μοίρας φέρνει δώρα και ευχές. Στις 6 Ιανουαρίου η Befana, αφήνει δώρα στα παιδιά, ως ένδειξη μετάνοιας που δεν δέχτηκε να ακολουθήσει τους Τρείς Μάγους, όταν την προσκάλεσαν να φέρει δώρα στον Ιησού.

You may also like